САЩ: Подготвяме Украйна за настъпление, за да си върне територията окупана от Русия

Днес Съединените щати обявиха голям пакет военна помощ за Украйна на стойност над 3 млрд. долара, който включва 50 бойни машини „Брадли“ и десетки други бронирани транспортни средства.

Помощта – 2,85 млрд. долара от запасите на САЩ и 225 млн. долара чуждестранно военно финансиране, не включва модерните западни танкове, поискани от Киев, но все пак ще осигури значителна допълнителна огнева мощ за украинската армия, предава БГНЕС.

„Най-големият пакет за подпомагане на сигурността, който сме отпускали досега“, заяви пред журналисти зам. помощник-министърът на отбраната Лора Купър.

Основните елементи в пакета са „Брадли“, които се доставят с 500 противотанкови ракети с топлинно насочване и 250 000 снаряда за 25-милиметровите им автоматични оръдия.

„Машните „Брадли“ ще повишат още повече способността на Украйна да провежда сложни маневри при почти всякакви метеорологични условия и терен, особено в южната и източната част на страната“, заяви Купър.

В пакета са включени и 100 бронирани машини М113 и 55 МРАП, 18 155-милиметрови самоходни гаубици, както и артилерийски боеприпаси, минохвъргачки, ракети за противовъздушна отбрана и различни видове стрелково оръжие.

Самоходните гаубици „ще осигурят по-добра защита и маневреност“ в сравнение с предоставените преди това артилерийски установки, които трябва да бъдат теглени от превозни средства, поясни Купър.

Пакетът ще допълни и започващото този месец разширено обучение от САЩ на украински военни, което ще бъде насочено към по-мащабни маневри.

„Подготвяме Украйна за настъпление, за да си върне територията“, подчерта Купър.

Междувременно Берлин обяви, че до няколко седмици ще изпрати на Украйна 40 бойни машини „Мардер“ и че обучението за работа с тях ще се проведе в Германия.

Франция пък обеща да достави на украинската армия бронирани машини AMX-10 RC, чието основно предназначение е унижаването на вражески танкове.

Източник: БГНЕС, Vesti.bg