САЩ: Путин да обясни на руския народ защо разпалва кървава и скъпа война

В навечерието на Третата световна война

Държавният департамент на САЩ обвини Русия за напрежението около Украйна и посочи, че Кремъл трябва да даде обяснение на собствения си народ в случай на кървав конфликт.

Виктория Нюланд заяви, че никой не се нуждае от война в този момент, най-малко Русия.

Изявление на Виктория Нюланд, зам.-държавен секретар по политическите въпроси, публикувано в сайта на Държавния департамент на САЩ:

„Русия е тази, която създаде тази криза. Русия е тази, която струпа 100 000 войници по границите на Украйна.

Русия е тази, която бълва дезинформация и лъжи за Украйна, за Съединените щати и за НАТО, за да оправдае собствените си действия.

Във време, когато коронавирусът отново се разпространява в цяла Русия, както е и на други места, и където само половината от населението е ваксинирано, Кремъл трябва да обясни на руския народ защо разпалва потенциално много кървав и скъп конфликт за Русия, вместо да се съсредоточи върху здравето на собствените си граждани и върху значителните предизвикателства пред страната. Никой не се нуждае от конфликт сега, най-малко Русия.

Първо, Украйна не е агресор в тази ситуация. Русия е тази, която нахлу в Украйна през 2014 г., и която насилствено окупира Крим и продължава да води война на украинска територия. Украйна даде да се разбере, че няма намерение да заплашва Русия по никакъв начин. Тя само иска мирно, демократично, европейско бъдеще за своя народ. И Съединените щати остават непоколебими в нашата подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Второ, НАТО също не представлява заплаха за Русия – освен ако, разбира се, Русия не избере да представлява заплаха за НАТО. НАТО е отбранителен съюз, чиято единствена цел е да защитава своите членове. Решенията относно членството в НАТО се вземат от всяка отделна страна кандидатка и 30-те съюзници в НАТО. Никой друг няма право на глас или вето в тези решения.

Трето, дипломацията е най-добрият вариант за възстановяване на стабилността и сигурността за Украйна, за Европа и за самата Русия.

И четвърто, САЩ няма да вземат никакви решения за Европа без Европа, за Украйна без Украйна или за НАТО без НАТО.

Ако руското правителство вземе решение за инвазия в Украйна и допълнително дестабилизира Украйна, ние сме готови и сме в съгласие с нашите съюзници и партньори да наложим сериозни санкции. Ще отговорим с масивни икономически мерки, включително такива, които не са били използвани преди, и ще нанесем много значителни щати на руската икономика и нейната финансова система.“

Виктория Нюланд уточни и какво се има предвид под деескалация в Украйна: „Когато говорим за деескалация, говорим за извеждане на този мащабен брой руски войски от украинската граница; говорим за сериозен ангажимент на масата (за преговори); говорим за премахване на дестабилизиращото оборудване, както и прекратяване на масовата дезинформация и плановете по отношение на вътрешната дестабилизация. Този вид разгръщания, сто хиляди войници извън казармите и на украинската граница, са изключително скъпи, както е и разполагането на този вид оръжия през студената зима, когато богатството на Русия, ако бях руски гражданин, бих искал да видя приложени към здравната система, към образователната система, към пътищата“.

Източник: Факти.бг