САЩ: Русия е заплаха за сигурността, но Китай е по-страшен и ние сме съсредоточени върху него

Снимка: Reuters

Държавният секретар на Америка Антъни Блинкен в свое изказване от снощи признава коя държава в света представлява най-голяма заплаха за международната сигурност.

„Докато САЩ виждат във войната на Русия в Украйна най-непосредствената заплаха за международната сигурност, дългосрочно Китай продължава да представлява по-голяма опасност, посочи той.

Той изложи външнополитическите планове на администрацията на Байдън в реч във Вашингтон. По думите му американското правителство иска да обедини страните, които в момента заедно се противопоставят на действията на Москва, в по широка коалиция, която да противодейства и на Пекин.

Дори докато войната продължава, „ние ще останем съсредоточени върху най-сериозната дългосрочна заплаха пред международния ред – и това е заплахата на Китайската народна република“, каза Блинкен, цитиран от „Свободна Европа“.

По думите му Китай се е възползвал от съществуващия международен ред, основан на правила и институции, които ръководят отношенията след края на Втората световна война, но сега се опитва да го подкопае.

Блинкен се аргументира, че „Китай е единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическа, военна и технологична сила да го направи“. „Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които помогнаха за толкова много от напредъка на света през последните 75 години“, добави той.

Блинкен описа три стълба, по които администрацията ще мобилизира ресурсите си, за да отблъсне настойчивостта на Китай. Според него глобалният отговор на руската инвазия в Украйна може да послужи като шаблон за справяне с опитите на Китай да оформи нов и непредсказуем световен ред.

По-късно Министерството на външните работи на Китай обвини държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в „очерняне“ на страната след речта му, в която призова за действия за балансиране на влиянието на Пекин, предаде БГНЕС.

Речта на Блинкен „разпространява невярна информация, преувеличава заплахата от Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и очерня вътрешната и външната политика на страната“, заяви говорителят на министерството Уан Уенбин.

Китайският дипломат заяви, че Пекин „категорично се противопоставя“ на речта на Блинкен, която, според него, показва, че Вашингтон се стреми да „ограничи и потисне развитието на Китай и да запази хегемонията и властта на САЩ“.

Източник: Petel.bg