САЩ: Руските войски са физически и морално изтощени и много малко могат да постигнат в Украйна

Снимка: БГНЕС

Русия продължава офанзивата си в Източна Украйна като по данни на американското разузнаване президентът Владимир Путин не се е отказал от амбициите си да превземе по-голяма част от страната.

Складове с хуманитарна помощ са били унищожени при ракетен удар в близост до град Лисичанск в Луганска област, съобщи ръководителят на областната администрация Серхий Хайдай.

Хангарите са почти напълно разрушени, но няма пострадали. В Лисичанск, който е последният град в областта под украински контрол, боевете се водят сграда за сграда, подчерта Хайдай.

Запорожката областна администрация съобщи, че в резултат на руски обстрел е повреден магистрален газопровод. Това оставя без газ градове като Мелитопол и Енергодар, както и много други населени места в областта.

Територията на Лисичанската петролна рафинерия е изцяло превзета, съобщи РИА Новости, като се позова на представител от т.нар. Луганска народна република.

А в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира ракетните удари в град Николаев. Зеленски каза, че по града през вчерашния ден са пуснати 10 ракети и всички те са били по граждански цели. По думите му това доказва, че натискът върху Русия е недостатъчен.

Според американското разузнаване руският президент Владимир Путин не се е отказал от амбициите си да превземе по-голяма част от Украйна, но руските войски са физически и морално изтощени и могат да постигнат само минимален териториален напредък.

Американското министерство на финансите съобщи за трансфер на 1,3 милиарда долара за Украйна. Сумата е прехвърлена чрез Световната банка и е част от обявената от Вашингтон икономическа помощ от 7,5 милиарда.

Великобритания ще предостави още 1 млрд. паунда военна помощ за Украйна.

Лондон има готовност да изпрати допълнително 1000 войници и един от новите си самолетоносачи за защита на източното крило на НАТО.

Източник: БНР