САЩ: Санкциите срещу Русия трябва да послужат за пример за Китай, какво може да ги сполети, ако подкрепят Путин

САЩ са отправили предупреждение към Индия и Китай да не влизат в твърде близко партньорство с Русия.

„Нашето послание към индийското правителство е, че цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни“.

Това каза Брайън Дийз, главен икономически съветник на президента Джо Байдън.

„Не вярваме, че е в интерес на Индия да ускорява или увеличава вноса на руска енергия и други стоки“, каза говорителят на Белия дом Джен Саки, след като миналата седмица Индия договори нови петролни доставки от Русия.

Индия отказа да наложи санкции срещу Русия, както направиха други страни.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман предупреди Китай, като заяви, че санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, трябва да дадат на Китай „ясен сигнал“ за последствията, с които може да се сблъска, ако окаже материална подкрепа на Москва.

Според Шърман „обхватът на санкциите“ и експортният контрол, координирани между западните съюзници срещу руския президент Владимир Путин, трябва да послужат за пример за китайския лидер Си Цзинпин.

Китай отказва да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия и критикува западните санкции срещу Москва, въпреки че високопоставен китайски дипломат заяви миналата седмица, че Пекин не заобикаля умишлено тези санкции.

Източник: БНР