САЩ ще укрепват границата на Украйна, за да я предпазят от агресията на Русия

САЩ ще финансират проекти, включващи съоръжения за наблюдение, за да укрепят границите на Украйна с Русия и Беларус, на фона на продължаващо напрежение с Москва, съобщи украинската гранична служба, предаде Ройтерс.

Киев обвинява Москва, че е струпала десетки хиляди войници близо до украинската граница в подготовка на вероятна офанзива.

Русия отрича да е планирала атака. В същото време тя обвинява Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение и иска гаранции за сигурност срещу разширяване на НАТО в източна посока.

Украинската гранична служба посочи в изявление, че проектите на стойност 20 милиона долара включват закупуване на системи за видеозапис и дронове, както и лични предпазни средства за граничарите.

Украйна, която иска да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, от 2018 г. насам е получила поредица от доставки на американски муниции и ракети „Джавлин“, което предизвика критики от Москва.

Москва и Вашингтон ще проведат преговори за Украйна и по въпросите на сигурността на 10 януари, предадоха световните агенции.

На преговорите се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с контрола върху ядрените оръжия.

„Съединените щати искат да водят диалог с Русия“, заяви говорител на американския национален съвет по въпросите на националната сигурност.

Преговори между Русия и НАТО може да има на 12 януари, а на 13 януари може да има преговори между Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, изтъкна говорителят.

Русия иска да спре разширяването на НАТО на изток и да предотврати пълноправното членство на Украйна в организацията, което Москва възприема като заплаха, отбелязва ДПА.

Вашингтон уверява, че в разговорите с Москва няма да бъде взето никакво решение, без да има допитване до съюзниците и до Украйна.

От седмици Западът е обезпокоен от информации, че Русия е струпала десетки хиляди военни в райони недалеч от Украйна.

В събота руското министерство на отбраната обяви, че над 10 000 военни ще се върнат в техните бази, след като са участвали във военни маневри. Ведомството не съобщи колко от тях са били на границата с Украйна.

Източник: dir.bg