САЩ заплаши Москва с мащабен отговор при руска агресия срещу Украйна

Снимка: Reuters

Агресията на Русия срещу Украйна ще предизвика „решителен и мащабен“ отговор от САЩ и техните съюзници.

Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, проведен по инициатива на американската страна.

Блинкен обсъди с Лавров опасенията на САЩ за възможна военна агресия срещу Украйна през следващите дни, добави Държавният департамент в своето съобщение за телефонния разговор. Първият дипломат на САЩ даде да се разбере, че дипломатическият път остава отворен, но се изисква деескалация от Русия.

На свой ред Сергей Лавров заяви, че „пропагандната кампания, започната от САЩ и техните съюзници за „руската агресия“ срещу Украйна, преследва провокативни цели, насърчавайки властите в Киев към саботаж на Минските споразумения и към вредни опити за решаване на „проблема с Донбас“ със сила“, съобщи руското МВнР, цитирано от медиите.

Освен това Лавров изтъкна пред Блинкен, че отговорът на САЩ и НАТО на руските предложения за гаранции за сигурност игнорира ключови опасения на Москва, преди всичко относно неразширяването на алианса и неразгръщането на системи за ударно оръжие близо до руските граници.

„Беше подчертано, че тези въпроси ще заемат централно място в нашата оценка на документите, получени от САЩ и НАТО, които ще бъдат доведени до вниманието на колегите“, допълват от руското МВнР. Лавров напомни и на Блинкен за недопустимостта на действия, които нарушават поетите на най-високо ниво ангажименти за неделимостта на сигурността в евроатлантическата зона.

По-късно в събота се очаква телефонен разговор и между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Източник: БГНЕС, Dariknews.bg