Сбогом, Кунева, и повече не се връщай

Оставката на правителството и премиера се приема противоречиво, хората реагират по различен начин според своите убеждения. Има една гилдия, която я посреща с облекчение и дори с радост. Това са стотиците хиляди учители и техните семейства, защото псевдоекспертката по образователните въпроси Меглена Кунева – Мадам Йес, ще освободи цялото образователно войнство от присъствието си.

На какво ли не се нагледаха родителите на учениците през последните две-три десетилетия, на какво ли не се наслушаха учителите през това време. То не бяха закони, напъни, реформи, какво ли не. Усещането бе, че най-некадърните, най-неможещите, най-незнаещите заемаха поста на министър на просветата. А в този стол е сядал и самият Вазов.

Но такова чудо като Кунева не е имало. В допълнение с образователната експертка на ГЕРБ Милена Дамянова, тези две женици просто нанесоха последния, най-смразяващ удар на образователната система. Спомнете си дивотията с т.нар. учителски събор, когато учители буквално под строй бяха довеждани и от най-отдалечените краища на страната. Подплашени директори като стадо поведоха подчинените си. Ей така, за кефа на Пръмова, пардон Кунева, и за едното нищо.

Не събор, а сборище, на което новият началник да се покаже на подчинените си. Изключително ниските резултати от външните оценявания, които подчинените на Кунева дори се опитаха да прикрият. Но най-големият шок дойде с ранното вкарване на недомисления от герберите, начело с небезизвестната Дамянова, нов образователен закон. Така започна учебна година с нов закон, но с никакви поднормативни наредби, училищата се оказаха в режим на изчакване и безвремие. За да може някой да вземе едни пари, разбира се. Познайте кой. Като оглушителна плесница в ушите на учителството прозвучаха арогантните думи на пишман министърката, че това министерство си е тяхното и ще си го управляват както искат. То затова и падна правителството, защото всеки си е взел своето парче от баницата. А народа – кучета го яли.

Затова – сбогом, Мадам! И повече не се връщайте! Не сте ни необходима!

Атанас Велчев, Ретро.бг