Сделки за милиони от миналото изплуват покрай разстрела на Петър Христов, появи се името на убития банкер Кюлев!

Убитият бизнесмен Петър Христов е играл основна роля в разкриването на и задържането на „Килърите“.

Той е бил близък приятел с разстреляния адвокат Петър Лупов, който е една от жертвите им, пише „Уикенд“, цитирайки източници от разследването.

Според тях приживе Лупов помогнал на Петър Христов в придобиването на мандрата „Лактима“, приватизирана през 1996 г. Освен това юристът водел голяма част от корпоративните дела на десетките фирми на Христов.

През есента на 2010 г. след разстрела на самоковския бандит Юри Галев антимафиотите арестуваха шефа на българската федерация по сумо Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Васко Кеца, както и търновския милионер Георги Вълев.

Те бяха обвинени за знакови поръчкови убийства, сред които това на енергийния бос Борислав Георгиев, банкера Емил Кюлев, Юри Галев, кметът на Елин Пелин Янко Янков, шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокатът Петър Лупов.

В крайна сметка бяха открити доказателства само за разстрелите на Румен Рачев и Петър Лупов, които според разследването са били поръчани от Георги Вълев на Пешо Сумиста и Васко Кеца. Мотивът – спор между някогашните акционери на „Тракия банк“ за милиони левове, платени от вдовицата на Емил Кюлев след извънсъдебно споразумение.

„Петър Христов беше в открита война с Георги Вълев в последните години, двамата имаха спорове за апетитни имоти в Арбанаси и Велико Търново. Преди да арестуват Георги Вълев като част от „Килърите“, конкурентът му Петър Христов се придвижваше с бронирана кола и няколко охранители, защото се опасяваше, че може да го поръчат, спомнят си жители на старопрестолния град.

След задържането на Георги Вълев, делата му са поети от брат му Таньо Вълев – Чирпанския, макар официално бизнесът да се движи от съпругата му Анелия. Фамилия Вълеви притежава десетки апетитни имоти във Велико Търново и Арбанаси. Според запознати през последните няколко месеци Петър Христов е притискал Таньо Вълев да прехвърли два от хотелите на брат си във Велико Търново на чуждестранна фирма, както и концесия на кариера за добив на инертни материали в Пловдив.

Усилено се мълви, че миналата есен представител на Петър Христов обявил на Таньо Вълев, че може да се издейства по-лека присъда за брат му, ако се раздели със собствеността си в хотел „Премиер“.

Кой е Чирпанеца и как става един от 47-те акционери на “Тракия банк”. Таньо Вълев по думите на негови съграждани е бил вмирисан на бира-скара ресторантьор, преди да мине към криминалните структури. Негова дясна ръка е бил друг чирпанлия с прякор Рижия.

През 90-те години елитни софийски ченгета влизат в конфликт с Чирпанеца и Рижия, които са се опитали да осуетят полицейска акция в града и са оказали съпротива при задържането им. След акцията те обвиняват униформените в превишаване на правата им и ги пращат на военна полиция. Чирпанеца по-късно е разследван за създаване на куха банка, целта на която е да послужи за източване на пари от ДЗИ. Вълев разчита на голям брой купени акционери, които играят за него в “Тракия банк”. Тя пък е създадена с капитал от 2,2 милиона лева, взети под формата на кредити.

През 1998 г. банкерът Емил Кюлев чрез свързани с него фирми купува “Тракия банк”, за да я преименува на “Росексимбанк”, а по-късно – на “ДЗИ банк”, възползвайки се от вече стартирало разследване на някои от бившите акционери за злоупотреби и източване. За тях се чува отново в момента, когато ДЗИ е пред финализиране на сделката за Eurobank EFG. Бившите акционери искат мажоритарен дял в банката и претендират за общо 200 милиона лева, което е половината от цената на сделката. На Луков и Лупов – адвокатите от Варна и Велико Търново, е наредено от името на Георги Вълев да водят дела срещу акционери в “ДЗИ банк”. В края на 2006 г. Георги Вълев упълномощава юристите, които започват да завеждат искове срещу акционерите в ДЗИ. По-късно и двамата се превръщат във вражески елементи, след като започват да надигат глас и да целят лично облагодетелстване в ситуацията.

Източник: БЛИЦ