„Сега“: Горанов е автор на предложението да не се плаща първия ден болнични

Кой е авторът на скандалното предложение първият ден от болнични да не се плаща? Официална информация още няма, но според в. „Сега“ най-вероятно това е финансовият министър Владислав Горанов.

Това всъщност е предположение на синдикатите, които вярват, че той стои и зад предложението минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли, 2020 година. 

Новината беше абсолютно неочаквана, предвид развитието на нещата досега. През 2008 г. като временна мярка в кризата държавата стовари на работодателя първите три дни от болничния. В момента работодателят плаща през тези първи дни 70% от осигурителния доход, а от четвъртия НОИ поема 80%. От години работодателите настояват държавата да върне ангажимента на осигурителния институт. НОИ и кабинетът обаче категорично отказват да поемат това бреме. Преди да бъдат оповестени проектите на бюджетните закони за 2020 г., Асоциацията на индустриалния капитал излезе с алтернативни идеи за разтоварване на бизнеса от болничните. Именно в тях за пръв път се заговори част от дните да станат неплатени, за да има т.нар. период на изчакване. БСК обаче не подкрепи тези идеи с аргумента, че зад тези плащания стои осигурителен принос. В крайна сметка в законопроекта за бюджета на ДОО бе предвидено да се запази сегашният режим. Само преди дни социалният министър Бисер Петков обясни, че начинът на изплащане се запазва поради липсата на консенсус за промяна.

Досега премиерът Бойко Борисов не е коментирал, а и той вчера (14 ноември) замина за Солун, за среща на върха в Солун. Там премиерът обяви как 10 години много внимавал с данъците и не ги пипал, но не говори нищо за болничните и пенсията.

Периодично министър-председателят обръща внимание на болничните, като само преди седмица каза следното: „Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит – дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, която да отива и да проверява болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат пък реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят. Ще пробваме още веднъж с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не – тогава ще отидем на такива мерки. Това е много трудно доказуемо, ще кажете защо полицията не се занимава – защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват, може да му се нормализира кръвното. Това трябва да е култура на всички, всеки доктор, като се подписва, да знае, че ощетява останалите граждани“.

През юли тази година Борисов отново се разтревожи за болничните. „Над 3.5 млн. болнични са издадени, миналата година са били 2 милиона. Това е голям бич за работодателите, докато някой си пълни джобовете. Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели“. На този фон обжалваните от НОИ болнични листове през 2018 г. са 9514, а проверките на лечебни заведения – 1174.

Според оценки на фискалния съвет тази година разходите на бизнеса за първите три дни ще бъдат около 200 млн. лв. Отделно НОИ плаща над половин млрд. лв. В последните 5 г. разходите на държавното обществено осигуряване за изплащане на обезщетенията са нараснали с 54%. За 2018 г. НОИ е платил по това перо 557 млн. лв. – с над 195 млн. лв. повече от 2014 г. Изплатените работни дни през 2018 г. са 17.8 млн. срещу 14.9 млн. дни през 2014 г., или ръст от близо 20%.

Източник: в. „Сега“, Petel.bg,