Сегашният строй е вече изчерпан, не само в България, а и в света

Смятам сегашният строй за изчерпан, не само в България, а и в света.

Смятам, че е невъзможна поправка на системата отвътре, защото ако станеш заплаха за системата, тя мигом ще напише нови правила и няма да ти позволи да я промениш, а ако станеш достатъчно силен, в нея са всички инструменти, чрез които да те премахне.

Смятам, че хората от нашето поколение сме достатъчно умни за да помислим за изцяло нов начин за възстановяване на баланса и че нивото ни на развитие ще определи дали е възможно промяната да стане мирно или с кръв.

Смятам, че всеки опит да се налива гориво на старото с решения – ей сега ще дойдем едни нови и хубави и ще оправим нещата, е само забавяне на оздравителния процес и възпрепятстване на мисленето на хората в посока нещо ново, създавайки им фалшиви илюзии, че този път нещо може пък да се промени. Не, не може и не може не заради личности и начин на работа, а заради самата форма, която е изчерпала всичките си възможности и е ударила дъното, че и копае в него от толкова години.

Хубавото е, че центробежната сила изхвърля всички мислещи хора от системата и накрая няма и кой да работи в нея за да поддържа санитарния и минимум, за да е жива.

До сега светът е еволюирал непрекъснато, а формите на държавно устройство са се променяли, макар и по-бавно и няма никаква драма в това сега да имаме нещо ново, драмата е ако продължаваме да не мислим в посока на новото и търсим решение с доказано остарели и неработещи инструменти. Дайте си сметка с каква динамика светът се е развивал последните стотина години и си дайте сметка, че държавното и обществено устройство отдавна не отговаря на обективно съществуващите условия.

Последните философски теории за връзката между правото и живота са от времето на Хитлер. Не мислете първо за това какво да се забрани – мислете какво от старото е годно и можем да запазим и какво е новото, което ние трябва да измислим, така че двете да са балансирани и работещи в система. Иначе сме обречени, а все се надявам да не сме станали толкова тъпи и мързеливи, че да го допуснем.

Мариана Христова, Фейсбук