Семерджиев: Здравната система е в такъв нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била

„Здравната система е в такъв нормативен хаос, в какъвто никога досега не е била“.

Това е заключението на служебния вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев за политиките на предшественика му Петър Москов, предаде ДарикНюз.

По време на първата си пресконференция след встъпването си в длъжност Илко Семерджиев се обяви категорично против пръстовия отпечатък за влизане в болници, аптеки и поликлиники.

По неговите думи въвеждането на пръстовия идентификатор е увеличил разходите на касата с милиони левове, вместо да ги намали.

Той също така прогнозира, че се очаква голям дефицит в Здравната каса.

„В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех“, допълни Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

Илко Семерджиев каза, че още през следващата седмица ще се реши дали да остане пръстовият отпечатък или да бъде подменен с електронна здравна карта.

„Ако се махнат пръстовите отпечатъци, ще се въведе електронна здравна карта, която е била цел на всички, преди идването на Москов“, коментира още той.

Предимството на електронната здравна карта е, че може да се използва офлайн, а пръстовият отпечатък не може. Друг проблем при пръстовия отпечатък е, че при възрастните хора се изменят ръцете с времето. Отделно самата процедура по взимането на пръстов отпечатък е бавна и тромава, обяснява служебният здравен министър.