Сергей Лавров: Европейският съюз унищожи отношенията си с Русия

Цялата инфраструктура на отношенията с Европейския съюз беше унищожена чрез едностранните действия на Брюксел и поради тази причина Москва в момента няма никакви отношения с тази организация.

Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция с китайския си колега Ван И. Дипломат №1 на Москва е на официална визита в Китай.

„С Евросъюза като организация нямаме отношения. Цялата инфраструктура на тези отношения бе унищожена от едностранните действия на Брюксел“, категоричен бе той.

Лавров отбеляза, че Москва и Пекин не се сдружават против никого.

„Ако Европа е скъсала тези отношения, разрушавайки всички механизми, създаване дълги години, наши партньори остават единствено отделни европейски страни, които искат да се ръководят от националните си интереси, то вероятно обективно води до това, че нашите отношения с Китай се развиват по-бързо от това, което остана от отношенията с европейските страни“, подчерта министърът.

Според него, Русия ще бъде готова да поднови контактите за възстановяване на взаимодействието, когато Брюксел намери за нужно да отстрани аномалиите в двустранните отношения.

„Ако и когато бъде намерено за целесъобразно от страна на европейците все пак да отстранят тази аномалия в контактите с най-големия си съсед, ние, разбира се, ще бъдем готови да възстановим отношенията на базата на равноправието и търсенето на баланс на интересите. А докато на Западния фронт у нас няма нищо ново, на Изток, според мен, имаме много интензивен дневен ред, който с всяка година става все по-наситен“, отбеляза министърът.

Лавров подчерта, че Русия винаги е искала сътрудничество със своите съседи.

„Нашата страна е разположена географски на огромното пространство на Евразийския континент. За нас и Китай е добър съсед, и Европейският съюз също е наш съсед. И ние винаги сме били заинтересовани от развиването на нашите отношения по всички азимути“, добавил ръководителят на руската дипломация.

Източник: Епицентър.БГ