Сергей Лавров: Искаме силен ЕС, който да не се води от малка група русофоби

„Никога не сме били заинтересовани в разпада на ЕС. Президентът Владимир Путин многократно е говорил, че Русия иска да вижда ЕС силен, единен и самостоятелен и за мен е удивително да слушам мисли за това, че Русия провежда дейност, насочена срещу ЕС“,

Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитиран от „КРОСС“.

Той обяви подобни расъждения, където се споменава, че Русия имала интерес от разпадането на ЕС, като безотговорни политически заявления.

„Неотдавна гледах как по Евронюз бе взето интервю от политолог, който заяви, че Русия има интерес от отслабването на ЕС, като нещо което се разбира от само себе си“, отбеляза Сергей Лавров и възмутено допълни, че от Евронюз не са показали алтернативна гледна точка.

„Искаме ЕС, още веднъж ще подчертая позицията на президента, да бъде силен, единен и самостоятелен. И мнозинството на ЕС, който все пак е представляван от нормални политически сили да не се води от малка група русофоби, които спекулират на принципа на солидарността и заставят ЕС да върви по път, който съвсем не се нрави на повечето страни от ЕС“, подчерта руският външен министър.