Сергей Лавров: Нека да не забравяме, че САЩ бомбардираха цивилни в Югославия

САЩ стигат дотам да отправят публични оскърбления срещу Русия, обвинявайки я във „военни престъпления“ в Сирия, а бомбардираха в Югославия граждански обекти.

Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю във филм по руска телевизия за покойния дипломат и политик Евгений Примаков. Думите му цитират ТАСС и БТА.

„Агресията срещу Югославия беше, разбира се, именно агресия“, подчерта Лавров.

„Между другото, това беше първото въоръжено нападение в Европа против суверенна държава след 1945 г. – подчерта той. – Сега на фона на случващото се около Сирия, нашите западни партньри, преди всичко американците, а и британците, вече стигат в истериката си до публични оскърбления, употребявайки такива думи като „варварство“, „военно престъпление“.“

„Напомням, че агресията против Съюзна република Югославия беше съпроводена с атаки срещу огромно количество граждански обекти, включително телевизията на Сърбия, мостове, по които минаваха граждански пътнически влакове, и много други – продължи руският министър. – Хиляди загинаха, от тях няколко стотици деца, четвърт милион бежанци, за които никой оттогава повече не си спомня.“

„Лупингът“ на Примаков

По думите на Лавров, „ако Русия в лицето на Примаков не беше реагирала така, както той реагира на това грубо погазване на международното право, ние навярно, после дълго време нямаше да можем да си простим и нашата история щеше да се попълни с много неприятна страница“.

Изявлението на Лавров е по повод прословутия „лупинг на Примаков“.

През март 1999 г. министър-председателят Евгений Примаков лети за среща с вицепрезидента Ал Гор. Над Атлантика той научава, че САЩ са решили да започнат бомбардировките против Югославия и нарежда на пилота да направи обратен завой.

„Той направи така, че Русия да прояви характер и да заеме единствено правилната позиция в този момент“, коментира Сергей Лавров.

„Завоят стана напомняне за това, че Русия не може да има друго предназначение в света, освен да отстоява своята правда, да го прави заедно с другите държави, но задължително като се стреми към равноправни отношения и взаимно изгодни договорености“, подчерта дипломат № 1 на Русия./Дир.бг