Северна Ирландия и Уелс също поискаха референдум за независимост

Движенията за независимост в Уелс и Севрна Ирландия се възползват от ситуацията с искания от Никола Стърджън втори референдум в Шотландия за отделяне от Обединеното кралство. Те призовават британското правителство да обмисли техните искания за независимост, пише в. Индипендънт, цитиран от  „КРОСС“.

Лидерът на националистическата партия „Плейд камру“ Лийн Ууд твърди, че гласуването на независимост за шотландия „води към края на Обединеното кралство в този му формат“ и заяви, че „в тази ситуация Уелс ще трябва да решава собственото си бъдеще“.

Изказването на Ууд идва след инициираната анкета за границите от Шин Фейн, която може да доведе до обединението на Ирландия.

В отговор на речта на Никола Стърджънт, Ууд призова за „национален дебат, за да проучи всички опции, включително и тази на независим Уелс“.

Тя цитира Brexit като причина „решенията за Уелс да бъдат взети вътре в Уелс“.

В Белфаст, лидерите Шин Фейн е Мишел О’Нийл заявиха, че гласуване трябва да покаже дали Северна Ирландия трябва да остане част от Обединеното кралство.

Те твърдят, че граничната анкета трябва да се проведе възможно най-скоро, като добавиха, че Brexit е „довел до неотложност“ от обединение в Ирландия.