Сезираха прокуратурата заради обществена поръчка, подписана от Ангелкова

Заради данни за нарушения Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за обществена поръчка, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Става дума за договор за изработване на рекламни видеоклипове на стойност близо 44 000 лева, съобщава БНР.

От новоучреденото антикорупционно сдружение твърдят, че след четиридневна обява Ангелкова подписва договор с единствения неотстранен участник въпреки сериозните процедурни нарушения. Сред нарушенията е, че обявата е трябвало да бъде публична поне 7 дни.

Комисията, която е отстранила по различни причини тримата от общо четирима участници, е била назначена със заповед на министъра от 31 юли, което е три дни след изтичане на срока за подаване на оферти. Според правния анализ на Фонда, процедурно нарушение има и в самия договор за възлагане на поръчката, защото липсва изискваното от закона решение на Ангелкова за определяне на спечелилия изпълнител след проведената процедура.

„Сключване на договор без правно основание при изразходване на публични средства представлява безстопанственост“, се казва в изпратеното до прокуратурата становище на Антикорупционния фонд.

Източник: КРОСС