„Шалом“ осъди остро изказването на Валери Симеонов: Шегата с Холокоста е неуместна

Организацията на евреите в България „Шалом“ осъди остро изказването вицепремиера Валери Симеонов, свързани с трагедията на Холокоста.

На своята страница във Фейсбук те публикуваха позиция по повод неговото изказване.

Ето я и нея:

Като ръководители на нашата общност и от името на нашите членове остро осъждаме изказването и неуместните коментари на ръководителя на парламентарно представена политическа партия и вицепремиер г-н Валери Симеонов свързани с трагедията на Холокоста.

Ставаме свидетели на грозна проява на неуважение към паметта на милионите невинни жертви умъртвени в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Подобно поведение демонстрира ниска политическа култура и безчувствие към най–голямата трагедия в човешката история.

Когато говорим за Холокоста шегата е неуместна.

Силно сме разтревожени, че това не е първият случай, в който г-н Валери Симеонов си позволява неприемливи шеги по етнически, религиозни и общочовешки въпроси. Буди съжаление и тревога, че подобни хора заемат ръководни постове в управлението на страната.

Всичко това се случва в навечерието на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и председателството на България на Европейския съюз.

България е известна в целия свят със своята междуетническа и религиозна толерантност и подобни изказвания и отношение към Холокоста уронват непоправимо репутацията на страната ни и са в противоречие с европейските и общочовешки ценности.

Остро осъждайки конкретния случай, ние апелираме към нетърпимост към подобни прояви на ксенофобия и нетолерантност, като призоваваме цялото общество и особено политиците и лидерите на страната, към особено внимание за действия, свързани с езика на омразата.