Шаш! 42,1% от българите имали доверие на Мария Габриел, а 39,3% на Денков

Ако местните избори в столицата се провеждаха днес най-много гласове за кмет на София ще получи Васил Терзиев с 33,4% от гласовете на гражданите на столицата.

На второ място е Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС с 22,7% подкрепа.

На първо място ще е Продължаваме промяната – Демократична България с 34,1 % подкрепа за общинската си листа. Втори са ГЕРБ-СДС с 26,8 на сто от гласовете на софиянци.

ПП-ДБ няма да има мнозинство в Общинския съвет, ако цифрите се запазят и в деня на вота през октомври.

Това показват данните от проучване на „Център за анализи и маркетинг“, проведено между 21 и 25 юли сред 1212 пълнолетни граждани на София чрез пряко стандатизирано интервю лице в лице. 1% от всички анкетирани съответства на 10 000 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност.

Така на балотаж в столицата биха отишли Терзиев и Георгиев. Георги Георгиев и Ваня Григорова обаче не са официално обявени за кандидати за кметове.

Кандидатът на Възраждане Деян Николов получава 12% и изпреварва синдикалистката Ваня Григорова – 10,6%, спрягана за кандидат за кмет на БСП. Издигнатият от Инициативен комитет проф. Вили Лилков засега се ползва с подкрепата на 4,8% от столичани.

По повод споровете около принадлежността на близки на Терзиев с бившата Държавна сигурност проучването показва, че по-голям, макар и с малко, е броят на хората, които не смятат това за важно.

Над 56% от столичани смятат да гласуват на местните избори в София, 16,1% не са решили, а 27,6 по-скоро няма да гласуват.

Мария Габриел е политикът с най-голямо доверие у нас (42,1%), следвана от премиера Николай Денков (39,3%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова. На четвърто място е президентът Румен Радев, следван от Бойко Бориисов, Кирил Петков и Асен Василев.

В класацията на политиците последните две места заемат бившият главен прокурор Иван Гешев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, като недоверието към Гешев е по-малко от това към социалистка № 1 – съответно 69,3 срещу 73,5 на сто.

При провеждане на извънредни парламентарни избори сега първа сила е „Продължаваме промяната – Демократична България“. Коалицията получава 33,1% подкрепа срещу 26,9% за ГЕРБ-СДС.

Малко над половината от анкетираните жители на София посочват, че високите цени и инфлацията са най-сериозния проблем пред страната ни, близо 22% – борбата с корупцията, 12,5% – съдебната реформа и промяната на Конституцията, а 11,7% – присъединяването към Шенген и еврозоната.

Източник: OFFNews