Шефката на НАП: Тежко решение беше да не прекратя отпуска си

„Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска.

Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това.

Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план“ – това заяви пред bTV изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която за първи път коментира кибератаката срещу НАП.

След безпрецедентната акция срещу системата на приходната агенция стана ясно, че тя е в платен отпуск, който така и не прекрати, заради което общественото недоволство се засили.

„Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и взимахме решенията“, поясни Димитрова.

На въпрос дали смята да си подаде оставката, тя заяви, че в момента най-важното е да се преодолее кризата, а оставки се давали много лесно в труден момент.

„Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин“, каза още шефът на НАП.

Тя поясни, че са провеждани тестове по отношение на това дали системата издържа на заявките за използването на електронните услуги. Такъв тест е предстоял съвсем скоро за новите разпоредби за наредбата на касовите апарати.

Димитрова уточни, че й предстоят срещи и едва след това ще стане ясно дали служители на НАП ще понесат отговорност, ако бъдат установени пропуски в работата им.

Източник: Дир.бг