Шефът на Агенцията за българите в чужбина продавал BG паспорти по 5000 евро

Специализираната прокуратура разследва Държавна агенция за българите в чужбина по подозрения в корупция.

Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на Прокуратура на България.

Задържан е шефът на агенцията.

Днес следователи от СО – СП на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен. Правят се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, 301, 308, 282 НК.

Разследването е свързано с дейността на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Акции се провеждат в Кюстендил и в Плевен.

Председател на Държавна агенция за българите в чужбина е Петър Харалампиев. Той пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Харалампиев е председател на национално движение „БГ патриот“, което е част от коалицията Обединени патриоти.

Харалампиев е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 000 евро броя, твърди Нова тв.

Според Наказателния кодекс чл. 321 се отнася за образуване и ръководене на организирана престъпна група, наказва се с лишаване от свобода от три до десет години; чл. 301 – за подкуп, което се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева; чл. 308 – документни престъпления (подправка на документ се наказва с лишаване от свобода до три години) и чл. 282 – престъпления по служба (лишаване от свобода до пет години или пробация)