Шефът на БАБХ: Дори едно болно животно да има във фермата, всички свине трябва да се унищожат в нея

Безспорно има вирус по свинете във Видинско.

Ще вземаме проби, за да разберем как протича заболяването.

Нашите ферми не са технологично разделени, което да ни даде гаранции, че вирусът няма да се разпространи. Допускането му ще е хазарт. Дори едно болно животно да има във фермата, всички свине във фирмата трябва да се унищожат.

Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в ефира на БТВ.

„Съмненията водят до това, че не могат мерките да се прилагат на 100% както стана в Чехия и беше ефективно“, заяви той. По думите му, в Чехия нещата са опростени. „Там имат малко предимство – заболяването се е случило в една котловина при диви прасета. Всички диви прасета са отстреляни от снайперисти и специални служби“, посочи директорът на БАБХ.

Има разписани правила на СЗО и компетентните органи трябва да го свършат, а обществото трябва да помогне“, категоричен бе той.

„В момента трябва да се мобилизират всички институции, за да свършим работата“, призова Илиев. „Трябва да евтанизираме животните, за да спрем заболяването сега и веднага. Причината да се разпространява бързо са хората“.

„Предложили сме правилният път – да няма животни в задния двор, защото има вече резервоар при дивите животни“, коментира той.

Вероятно пробата във видинско ще положителна. Всичко се разпространява около река Дунав. Досега никой не ни е направил бележка за действията ни в посока превенция. Имаме общ пазар и всички страни изпълняваме един и същи правила за контрол. По 13 пъти имаме мисия на година.

След умъртвяване на животни има тремор. Снимките със загробени живи животни не са от България, а от Малайзия. Загробването на животните не носи големи беди. Какво ще стане с подпочвените води. Сега подпочвените води са ниски. При загробване настъпват процеси на разлагане без кислород. Не е опасен за хората този вирус.

С инсинератори щеше да стане бавно. Разполагаме с три мобилни инсинератора. Те покриват разпределението на страната в няколко области.Те работят в момента. Който иска да разкарва болни прасета с вируса, аз няма да се съглася. Няма инсинератори с такъв капацитет. Екарисажите са затворени по технологични причини. Инсинераторът изгаря така, че не оставя трупно брашно. Екарисажът оставя трупно брашно. Ние трябва да евтаназираме животните сега и веднага. Причината за разпространението са хората. Вълнообразно се развива заболяването.

Шефът на БАБХ разкри, че има хора, които изнасят прасета, за да не бъдат евтанизирани, други са ги скрили, даде пример той, визирайки Зидарово. „Това се е случило по нашенски. Всички нелегално загробени животни са извадени, заедно с пръстта и районът е обработен“, успокои той.

„Досега никой не ни е направил бележка от ЕС и СЗО по повод мерките, които прилагаме за контрол на заболяването. Това, че правилата не се изпълняват не е само в нашите компетенции. Не е наша вината, че някои институции или ведомства не са си свършили работата“, подчерта Дамян Илиев и призова стопаните да съдействат на властите.

Една от причините за разпространението на чумата по свинете у нас се дължала на това, че дивите прасета спокойно плуват през Дунав и то заразени.

„В опасно положение сме. Ако не се вземат мерки навреме – секторът е в опасност“, стана ясно от думите му.

Загробването на животните не носи големи беди. Подпочвените води сега са ниски. Загробената маса е в среда без кислород. Вируса го имаме наоколо колкото искате в момента. Както не е опасно да се изяде заразено месо, толкова не е опасно и разпространението през почвата, обясни шефът на БАБХ.

До момента сме евтанизирали 22 000 животни в Бръшлен, в Николово – 11-12 000. „До края на месеца ще успеем“, уверен е той.

Източник: Епицентър.БГ