Шефът на БАБХ нареди: Колете всички прасета!

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев призова всички собственици на домашни прасета да ги заколят, дори и в областите, където няма установени африканска чума по животните.

Според него само така ще спре разнасянето на заразата.

“В районите, където няма вирус, това да стане незабавно (убиването на прасетата в заден двор – бел. ред.)”, каза Дамян Илиев пред БНТ във вторник.

Избиването на домашните животни в 20-километровата зона около 63-те промишлени свинекомплекса е задължително. Ако собствениците им не го направят, ги грози санкция до 1000 лв., предупреди Дамян Илиев. Румен Караманов, собственик на най-голямата свинеферма у нас, в която се отглеждат 86 000 прасета, е решил проблема с умъртвяването на домашните животни в охранителната зона с плащането на стопаните по 250 лв. на убито прасе.

Добрич е четвъртата област, след Русе, Плевен и Разград, в която е обявено бедствено положение. Целта му обаче е превантивна – да не се допусне чумата в областта, където все още няма установено огнище на зараза. Бедственото положение позволява издаването на заповед до всички стопани на домашни прасета да заколят прасетата си доброволно до 5 август. След това започват проверките и който не го е направил, ще бъде санкциониран, предупреди областният управител на Добрич Красимир Кирилов пред БНТ.

Междувременно Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) съобщи, че преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Това се прави като предпазна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете. Миналата седмица ДФЗ спря и проверките на място на останалите фермери в засегнатите области.

Според данните на БАБХ към момента огнищата на болестта при домашните прасета е 22, след откритата в понеделник зараза в ъв видинския ромски квартал “Нови път”. Засегнатите свинекомплекси към момента са 3. Всички те са в област Русе, където бедственото положение беше удължено до 21 август със заповед на областния управител Галин Григоров.

В четвърти свинекомплекс в областта – този в село Юделник, където се отглеждат 17 200 прасета, засега чумата все още не е влязла. Всичките взети 280 проби от животните са отрицателни, казаха от Областната агенция по безопасност на храните с уточнението, че окончателните официални резултати от пробите ще излязат довечера, съобщи БНТ.

Източник: БНТ, Нова Варна