Шефът на КЕВР: Ние защитихме интереса на тези, на които трябваше. Задкулисно мен никой не може да ме натиска

„През есента ще бъде направено всичко възможно енергийните цени да бъдат намалени“.

Това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов по БНТ.

Припомняме ви, че през миналата седмица КЕВР разреши повишаване на цената на тока с до 1%, а на парното отопление – с до 26%. Малко преди това газът поскъпна с близо 30%.

Регулаторът получи упреци от различни политически сили, че не е повишил поскъпването на газа от 1 януари с исканите от „Булгаргаз“ 13% и затова сега се налага повишението да е почти тройно по-голямо.

Иван Иванов от своя страна обясни, че тогава цената не се е увеличила, защото „Булгаргаз“ е имал недовзет приход и нормативната уредба позволява в такава ситуация цените да не се променят. Освен това в най-студените месеци населението било защитено от повишение на цената.

„Ние защитихме интереса на тези, на които трябваше. Това беше достойно решение“, заяви Иванов.

Шефът на КЕВР обясни, че преди, когато съставът на комисията бе назначаван от правителството, той е изпълнявал определени политически поръчки, между които и тази да се поддържа ниска цена на парното, а да се повишава цената на тока, която се плаща от всички.

„Има ли логика 5.5 млн. граждани, които не ползват парно чрез сметките да доплащат парното отопление на няколко града в страната“, попита риторично Иванов.

Той посочи, че от 2 г., откакто КЕВР е независима, вече трябва да взима справедливи решения. Едно от тях е премахването на това субсидиране на парното на софиянци от хората от отдалечените и бедни райони.

„Задкулисно мен никой не може да ме натиска, натискат ме чрез изявления в пресата“, каза Иванов като персонално спомена лидера на БСП Корнелия Нинова, която призова да се отложи решението за повишаване на енергийните цени.