Шефът на КОНПИ: Прокопиев е взел „Каолин“ без пари, говори лъжи

„Прокопиев е взел „Каолин“ без пари“, каза председателят на КОНПИ Пламен Георгиев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

„Не се чувствам като бухалка. Комисията не налага запори, налага ги съда.

Ние представихме нашите констации. Съдът наложи ограничелни мерки спрямо г-н Прокопиев. Това е единственият начин да разберем дали получаването на дивиденти на Прокопиев от „Каолин“ е законно. Един човек открадва една вещ преди 17 г. После я продава, да речем за 150 млн. лв. И ние казваме, че няма нищо незаконно. Установихме страшно много нарушения, за нас има схема „Каолин“ е придобит почти без пари. Изключително много лъжи се изговориха“, поясни Георгиев.

„Изумен съм от твърденията на г-н Прокопиев как си представя държавата. Премиерът не може да прекрати проверка. Той по никъкъв начин не се обаждал“, възмути се Пламен Георгиев.

„Спестявани са данъци и концесионни такси от Прокопиев“, каза Георгиев.

150 млн. лв. са незаконни и трябва да с станови откъде са. „Ако Прокопиев нямше приходи, нямаше да го проверяваме. Но той продава. Как така една фирма като „Каолин“ е взета? Иво Прокопиев ходи и говори лъжи“, каза Георгиев. Заводът бил оценен за 20 милиона. Оферта на белгийска фирма била отхвърлена. И Прокопиев придобил „Каолин“ за 7,5 милиона.

Над 3 млрд. лв. били исковете за запориране.

Само за 2016 г. „Дунарит“ е спечелило над 30 млн. лв. „Ако делото приключи успешно срещу Цветан Василев, държавата ще придобие 91% от „Дунарит“, каза Пламен Георгиев. Той нямал амбиции да оглави новия антикорупционен орган.

Източник: Епицентър.бг