Шефът на спецпрокуратурата: Арестуваните данъчни прибирали между 500 и 5000 лв. в пликче със закупена стока

Разследването срещу 11-те служители на НАП е тръгнало от данни за изтичането на информация от междуведомствения център за противодействие на контрабандата.

Тя гласяла, че данъчните служители предупреждавали търговци за предстоящи проверки.

Това обясни в сутрешния блок на bTV Иван Гешев, началник на Специализираната прокуратура, по повод разследването на 11 данъчни служители.

„Ние работим по този случай от октомври месец. Такива схеми съществуват не само в НАП, но и в други държавни служби“, каза Гешев.

По думите му, става въпрос за инспектори, включително ръководители на екипи и ръководител сектор. При констатирани нарушения или фиктивни нарушения те са „мотивирали“ търговците да плащат съответни суми, за да не бъдат санкционирани.

„Получавали са между 500 и 5000 лв. Може да ви звучи, че са малко, но тези суми са получавани редовно. От октомври месец“, каза Гешев и добави, че у разследваните са намерени над 300 000 лв.

Той посочи кое е нередното в цялата ситуация.

„Ако има нарушения, парите не влизат в държавата. Когато са изнудвани търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, държавата го унищожава“, коментира прокурорът.

Той обясни и как са били получавани рушветите: „Не бих казал, че са пари в колет. Има различен начин за получаване на сумите. Един от начините е, че когато се извършва проверка, данъчните извършват контролна покупка. В част от случаите при покупката, освен касовия бон и покупката, на данъчния служител е поставяна в плик уговорената сума“.

Гешев посочи, че от разследваните най-високо в йерархията стои ръководител сектор „Оперативни проверки“.

„Въпреки че е на средно ниво, е на доста висока длъжност“, каза тя. Разследващите работят и по разкриване на нарушения и на по-високи нива, но за момента няма такива данни.

„По-голямата час от тези пари са с източник корупционни действия“, категоричен беше Гешев.

Той определи действията на данъчните като „щавене“ и „изнудване“. „Това е тъжно“, заключи той.

Източник: БЛИЦ