Ще демонстрираме военна мощ с ретромашини за Празника на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан традиционно с военен парад в София.

Той ще започне в 10.00 ч. в понеделник на площад „Княз Александър I“.

В него ще участват над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация, съобщават от Министерството на отбраната.

На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. „Княз Александър I“. А който проявява интерес към службата в Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие – част от националната кампания „Бъди войник“, се казва в съобщението.

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните знамена на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски“, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба „Военна полиция“.

При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

Каква техника може да бъде видяна на парада

На този въпрос отговарят от Министерството на отбраната.

На парада ще бъдат представени образци на видове военна техника на Въоръжените сили на Република България. След преминаването на представителните блокове на Българската армия и служба „Военна полиция“на площад „Княз Александър I“, ще започне въздушният компонент на парада.

Във въздушният компонент ще участват вертолети и самолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната и изтребителната военна авиация:

– вертолет Ми-24;
– вертолет „Cougar“;
– самолет „Спартан“;
– учебен самолет „Пилатус“;
– изтребител МиГ-29.

Представят танкове, тактически и зенитен ракетни комплекси

На площада ще преминат и 48 образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили:

– бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“ G 270FB-6;
– бронирани машини „Хамър“;
– бойни бронирани колесни машини „Commando select“ и „Guardian“;
– бронетранспортьори БТР-60 ПБ;
– 152 милиметрово оръдие гаубица Д-20;
– реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД“;
– 122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 „Тунджа“;
– 122 милиметрова самоходна гаубица 2С-1 „Гвоздика“;
– бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1;
– танк Т-72;
– тактически ракетен комплекс „Точка“;
– зенитно-ракетен комплекс „ОСА“;
– брониран автомобил „SAND CAT“;
– транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 – „Нева“ (SA-3) и С-200 „Вега“ (SA-5);
– пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10).

На водосвета на бойните знамена присъства и президентът Румен Радев

Клубът за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ ще представи техника от периода на Втората световна война:

– четириместна командирска кола „Кюбелваген Феномен Гранит-30“ (от 1936 г.);
– 12-местен триосен камион „Щайер 640“ (от 1940 г.);
– 4-местен джип „Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ“ (от 1943 г.);
– мотоциклети „Цундап-КС 750“ (от 1942 г.), „BMW R75“ (от 1943 г.), „BMW R12“ (от 1940 г.) и „BMW R35“ (от 1940 г).

Източник: Епицентър.бг