Ще гоним руски дипломати, ако има доказателства за случая „Скрипал“

България няма да гони руски дипломати без повече доказателства за ролята на Русия в отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Брюксел пред български и чуждестранни журналисти.

„Не съм оптимист за мирното развитие на света, намираме се във време много по-тежко от Студената война. Тогава имаше някакви правила. Сега не съм оптимист“, каза пред представителите на медиите Борисов на импровизираната пресконференция, предавана в страницата му във фейсбук.

Борисов на няколко пъти бе запитан каква е позицията на България по дипломатическия скандал Русия-Великобритания и това, че ЕС отзовава посланика си от Москва, а някои европейски държави предупреждават, че може да експулсират руски дипломати.

„За съжаление, в момента сме във време, много по-тежко от времето на Студената война. Тогава имаше много ясни разделителни линии, много ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играчи и нещата горе-долу имаха някакви ясни правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света“, каза премиерът. И подчерта, че като част от ЕС България е подкрепила общото становище на ръководителите на правителства, които застанаха зад британския премиер Тереза Мей.

„Стъпихме на твърденията на Великобритания, в случая на премиера Тереза Мей, цитирам дословно: високата степен на вероятност, че зад този атентат, да го наречем, стои Руската федерация. Аз вчера поисках повече доказателства – от „висока степен на вероятност“ не е „пълна степен“, заяви Борисов.

По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

Според Бойко Борисов време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство.

Последва отново същият въпрос – България ще гони ли руски дипломати.
„Оттук нататък действително очаквам в следващата седмица доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават свои посланици“, каза премиерът.

И повтори становището си, че „докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не може да преминем този въпрос“.

„В коалиция сме, надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори. Знаете, че след посещението на патриарх Кирил, настроенията в България не са в тази посока“, подчерта премиерът Борисов и подчерта, че тревогата му не само, че не е отминала, а станала материализирана.

„Всички вярваме на позицията на Великобритания, че има висока степен на вероятност. Самото изречение „има висока степен на вероятност“, когато има вероятност значи има и друга такава. Повтарям, казах и на Тереза Май своите позиции. Припомних и времето, когато беше обвинен Саддам Хюсеин за химическото оръжие, в последствие Тони Блеър се извини. Но последствията до ден днешен са чудовищни. Но това е общото решение и ние го подкрепяме“, продължи Бойко Борисов.

И добави, че сигурно защото е на повече години, действа предпазливо и призовава за повече доказателства.

Турски журналист го попита за предстоящата среща във Варна. Борисов не скри, че на срещата на европейските лидери представителите на Гърция и на Кипър са изказали своите опасения от действията на турската страна.

И отново обърна внимание, че недалече от България има конфликти – в Сирия и в Крим. „Като застанете във Варна в дясно ще видите Крим, в ляво – Истанбул“, изтъкна Бойко Борисов. „Опитвам се да изказвам тревогата си. С една дума – не е като навремето НАТО и Варшавският договор. Сега има много геополитически играчи и малко канали за диалог. Няма по-лошо от войната. Ще ми се с разум и с отговорност да действаме“, каза отново той.

Премиерът изказа съжаление и, че сега по различните конфликтни точки „ще се цикли в процес на взаимни обвинения дълго и тягостно“. И даде пример със спора между Гърция и Турция. Гърция иска Турция да ѝ върне двамата войници, които се озовали на нейна територия, защото се заблудили в мъглата. От своя страна Турция не приема тези обяснения и припомня и случая със своите военни, които избягаха по време на опита за преврат в Гърция. Но Атина отказва да ги предаде.

Запитан кога ще дойде във Варна турският президент Реджеп Ердоган, Борисов каза: „Неговите авангарди са от две седмици в България, подготвят срещите!“

Източник: Епицентър.бг