Ще се разпадне ли Италия? Референдуми за автономия в 2 италиански области

Две северни италиански области провеждат референдум за автономен статут.

В северните италиански области Венето и Ломбардия се състоят регионални консултативни референдуми, на които се поставя въпросът:

„Искате ли областта да получи по-голяма автономия?“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това означава, че регионалните власти претендират за повече пълномощия в управлението в различни сфери – от здравеопазването и образованието до социалната политика и регулирането на пазара на труда.

Конституцията на Италия им позволява такова право, обаче в какви сфери ще се предоставя автономия, се решава чрез преговори между регионалните власти и правителството.

Инициатори на допитванията са губернаторите на Венето – Лука Дзайя, и на Ломбардия – Роберто Марони, които са от опозиционната партия „Северна лига“.

Тази партия, която по традиция е съюзник на десноцентристката „Напред Италия“ на експремиера Силвио Берлускони, винаги е отстоявала идеята за федерализъм.

Когато „Северната лига“ участваше в правителството на Берлускони, се подготвяше и съответната реформа. На регионално равнище референдумът за автономия бе подкрепен и от други политици, включително и от редица представители на управляващата лявоцентристка Демократическа партия.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут – Трентино-Алто Адидже, Вале д’Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова – Сардиния и Сицилия.

Автономният статут, в частност, им позволява да задържат за себе си значителна част от събираните на техните територии данъци. Във Венето по традиция има силни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е икономически най-развитата област.

И двете обаче имат обикновен статут и в тях се създава значителна част от брутния национален продукт на Италия, а общото им население е 20 млн. – една трета от населението на страната.

Източник: Дир.бг