Ще вдигат здравната вноска, а нищо не продумват за докторите-милионери и за лекарствената мафия…

Отново опитваме да оправим фалиралото КАПИТАЛИСТИЧЕСКО здравеопазване, с капиталистически методи.

Все същото ще е.

Нека си кажем ИСТИНАТА първо – здравеопазването е перфектният метод да се издоят хората. Цената на живота е безкрайна. И всички се изкушават – от фармацевтите, пред докторите, та до санитарите.

Нека си кажем истината – в държавни болници доктори стават милионери за сметка на Здравната каса. А министърът дава идеи да вдигаме здравната вноска.

Всъщност нека кажем ИСТИНАТА – тези доктори-милионери, те просто са се поддали на изкушението. Видели са, че могат да издоят народа и са го направили. Знаят, че могат да откажат да лекуват, и да оставят хората да умират, и сега изнудват за високи цени.

Точно това се случва.

Случва се и с лекарствата, случва се с линейките, във всичко се случва.

В здравеопазването работят ХОРА! При десетки хиляди доктори вътре, дали е възможно да намерим и назначим само ангели? Има ли толкова ангели?

Няма. Така влизат обикновени хора, виждат парите, и лапат. Нека си го кажем – МНОГО ДОКТОРИ ЛАПАТ, дори повече от някои политици. Това, че са професори и имат умения, не значи, че не лапат.

В парламента има големи професионалисти във финансите и правото. Разбират си от работата. Но значи ли това, че са честни? И работата им полезна ли е за народа?

Същото е в здравеопазването. Капитализмът там насърчи необузданата алчност и затова виждаме доктори с по 50 хиляди лева месечна заплата.

Виждаме и неосигурени бедняци, които са на стълбите на болницата и търсят парички да си платят здравната вноска, за да ги приемат.

Това нормално ли ви изглежда?

КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! КАПИТАЛИЗМЪТ Е САМИЯТ ПРОБЛЕМ!

Единственото разумно решение е връщане на социализма, държавното здравеопазване, докторите да са държавни служители, и да получават добри заплати. Но не чак по 50 хиляди лева… Добра заплата значи 3 или 4 средни заплати. Доктор е уважавана професия, важна и трябва да е толкова. Но не 50 средни заплати, каквито случаи има сега, на фона на пълен банкрут на системата.

Това е моделът. Семашко. Оставиш ли алчността да работи, то при безкрайна цена на живота, и здравната вноска трябва да стане безкрайна. Т.е. и цялата заплата да си даваш, пак няма да стигне. Пак ще има доктори, които ще искат по 500 хиляди, по 5 милиона…

Пак ще има алчни фармации, пак ще ви изнудват на всеки ъгъл…

Ако не вярвате, вижте “преуспялото” американско здравеопазване. Където 1 ден престой в болница струва хиляди долари, а здравната застраховка на средно домакинство е над 1000 долара. МЕСЕЧНО. Всъщност ако плащаш под 2000 не ти обръщат никакво внимание, считат те за неосигурен боклук.

САЩ уверено вървят към здравен фалит, въпреки че са най-капиталистическата държава на света. Може би всъщност именно затова вървят към фалит…

Добри Божилов, komentari.com