Шведски генерал: Никога не подценявайте Русия. Това е страна с амбиции да бъде отново велика сила, да защитава територията си – Русия е способна и готова

Никога не бива да подценявате страна, която сега е изградила своите способности с течение на времето, страна с амбиции да бъде отново велика сила, да защитава територията си – Русия е способна, способна и готова.

Така коментира назряващия между Русия и Запада конфликт върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили генерал Микаел Бюден, съобщава БГНЕС.

Генералът наскоро се срещна лично с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, за да обсъдят заплахата, която представлява руското военно струпване по границата с Украйна.

Бюден заяви, че това посещение, както и бъдещите такива във Вашингтон, са част от усилията на Швеция за задълбочаване на международното сътрудничество в областта на отбраната.

Швеция има излаз на Балтийско море – воден басейн, който също граничи и с Русия. Северноевропейската държава не е член на НАТО, но си сътрудничи тясно с алианса. Подобно на други страни в Европа, Швеция засили бюджета си за отбрана, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., а правителството продължава да задълбочава северното сътрудничество в областта на отбраната.

„В нашия регион не е тайна, че Русия е предизвикателният фактор и е била такъв през годините. През 2014 г. имаше ясна индикация за нейните действия, а операциите в Крим продължават. Все още се води война в Югоизточна Украйна и това, което се случва сега около Украйна, разбира се, е във фокуса на вниманието“.

Според обмена на информация от страна на шведското разузнаване в момента не става въпрос само за Украйна, а и за Арктика, не на последно място Финландия и Норвегия. Затова Бюден и Мили са разговаряли и за Балтийско море, Черно море, чак до Близкия изток и Африка.

„В момента по света се случват различни предизвикателни събития, които са свързани помежду си по един или друг начин“, каза Бюден.

„Никога не бива да подценявате страна, която сега е изградила своите способности с течение на времето“, коментира той действията на Русия. „Вслушвайте се в тяхната реторика, в тяхната комуникация. Очевидно е, че те наистина имат амбиции. Те също така защитават дългосрочните си интереси“.

Според него това, което Русия прави: през 2018 г. – Грузия, а през 2014 г. – незаконното анексиране на Крим и започването на война в Югоизточна Украйна, е „смесица от Първата световна война и по-модерна война с високотехнологични способности“.

„Те са експерти в това, което наричат „нелинейна война“ – която други биха нарекли „хибридна война“. Тя може да бъде военна, дипломатическа или икономическа. Те знаят точно докъде могат да стигнат, преди да преминат прага, който би довел до традиционен конфликт. Може също така да става дума за информационни операции, операции за оказване на влияние, кибератаки, които се случват непрекъснато. Те са готови да използват военните си активи и се възползват от възможността, докато тя е налице. Стига това да е в съответствие с техните интереси – да бъдат отново велика сила, да защитават територията си – те са способни, способни и готови“, предупреди генерал Бюден.

Швеция никога не е откъсвала очи и уши от Русия – дори когато времената са били различни и възгледите са били по-оптимистични.

Според Бюден днес Западът е по-подготвен, отколкото преди няколко години. С по-ясна представа и по-съсредоточен. „Дали сме готови да пристъпим към действие, ако нещата го налагат? Времето ще покаже“.

„Имаме добра представа за това с какви възможности разполагат“, каза генералът. „Но въпросът винаги ще бъде: Каква ще бъде следващата им стъпка и защо? Те са доказали, че ще използват военните си възможности, за да постигнат своите цели и задачи. Не бива да се изненадваме, ако действат, но какво ще бъде това действие? Наистина е трудно да сме 100% сигурни. Това е сложен въпрос“.

На въпрос как би реагирала Швеция, ако Русия нахлуе в Украйна, Бюден увери, че на висше политическо ниво в Швеция подкрепата за Украйна е налице открай време.

„Това, което се случва в Украйна, определено ще окаже влияние върху сигурността в Европа. Така че подкрепата е много ясна. Тя се изразява в учения, в консултиране, в подкрепа до ниво практика. От шведска страна има ясна подкрепа за Украйна, каквото и да се случи“, каза стратегът.

В укрепването на стратегическата си сигурност, част от която включва и стратегия по отношение на Русия, Швеция възнамерява до 2025 г. да има 80 000 военни, а до 2030 г. – около 100 000 души. По-голямата част от тях ще бъдат наборни войници след повторното въвеждане на наборната система през 2018 г. Тя е неутрална по отношение на пола. Страната залага и на киберобучение на войниците, което ще бъде допълнено и с нови технологии. Бюден се надява през пролетта Швеция да подпише споразумение със САЩ за космоса, електронната война и изкуствения интелект. До 2025 година Швеция ще разполага и с нови подводници.

Източник: Vesti.bg