Си Дзинпин: Западните страни, начело със САЩ, се стремят към потискане на Китай, което няма да го допуснем

В необичайно директни думи държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин обвини САЩ и Запада, че се опитват да забавят възхода на страната му в света.

В кулоарите на провеждащото се в момента годишно заседание на Народното събрание в Пекин президентът заяви, цитиран отдържавните медии, че средата за развитие на Китай се е „променила драматично“ и че несигурността значително се е увеличила, като отправи рядка пряка критика към най-големия търговски партньор на страната.

„По-специално западните страни, начело със САЩ, се стремят към всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни сериозни предизвикателства пред развитието на Китай. В същото време Китай е изправен пред множество трудности“, заяви Си Дзинпин, като посочи за пример многократните избухвания на Ковид-19 и нарастващия натиск върху втората по големина икономика. Миналата година Китай не успя да постигне поставената от ръководството цел за растеж от 5,5% с цели 2,5 процентни пункта.

Си подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите и да играят по-голяма роля в установяването на технологична независимост.

Откритата критика на Си Дзинпин се отличаваше от предишни изявления, в които китайското ръководство предимно говореше неясно за „някои страни“, без да назовава пряко САЩ или Запада. Забележките бяха направени по време на дискусии с делегати на Консултативната конференция – консултативен орган от видни личности, който заседава заедно с Народното събрание.

Повече прочетете в Investor.bg

Източник: Bulgaria ON AIR