Сидеров: Абсурд е Цветанов да казва, че коалицията е стабилна

Оттеглянето на номинацията на Александър Манолев за министър на транспорта беше грешка.

Това смята лидерът на „Атака“ и шеф на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.

„Да, имаше трагедия, и министерски оставки, така се прави в цивилизованите държави. На Александър Манолев оттеглянето беше постановка и клякане пред писанията. Страхът пречи“, заяви Сидеров в ефира на БНР.

„При Манолев имаме атака, нападение не от сайт, не от медия, а от една политико-бизнес група, която има и сайт, но той е просто гарнитура, и която навремето слагаше министри в първия кабинет на Борисов. Този кръг в първия кабинет на Борисов наложи министрите Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков. Това бяха техните хора в правителството. Тук имаме една политическа опонираща групировка. Не казвам хубаво, лошо. За това, че Манолев е бил в тази фирма или в онази фирма, не е повод да подава оставка. Аз съм на мнение, че Манолев не трябваше да подава оставка, просто защото сайтът „Капитал“ е написал нещо. „Капитал“ по този начин може да управлява държавата. Нападението над Манолев беше изкуствено и клякането пред тази атака, за мен, беше грешка, защото показваш, че могат да те манипулират“.

Лидерът на „Атака“ защити и кандидатурата на главния секретар на МВР Младен Маринов за поста вътрешен министър: „Той е човек от системата. Досега имаше доста несполучливи министри. Той е минал през всички етапи на йерархията, познат от хората и познаващ самата система. Дали той е подходящ или не е преценил премиерът. Нека той да защити неговите качества.“

Беше излишно да се задълбаваме в процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, каза още лидерът на „Атака“ в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Попитах дали не може без подпис на този указ да изгласуваме министрите, казаха, че може, но после можело да стане усложнение. По тази логика излиза, че Младен Маринов трябва цял живот да е главен секретар на МВР, ако президентът не му подпише указа за освобождаване. Можеше и без тези игри на процедурни упражнения и да не възбуждаме излишна драма между институциите, защото и без това между президентството и правителството непрекъснато прехвърчат искри. Това не е добре и е излишно“, разясни Сидеров.

„Подкрепям всякакъв вид протести, един човек да излезе, трябва да се прояви уважение. Това е право на българина, ако се говори за опит за преврат се води за тероризъм“, каза още той.

„Не пестя критики към ГЕРБ, Симеонов и подхода ни. Тези мои критики бяха замазани в желанието да покажа на журналистите, че всичко е наред. Вече е абсурдно Цветан Цветанов да излиза и да казва, че коалицията е стабилна. Тогава хората си казват, че има нещо. Различията ни понякога са идейни“, допълни Сидеров.

„Трябва да се казват различията, защото те не са в цвета в очите или в профила на лицето, а са идейни“, каза още Сидеров, коментирайки отношенията в коалицията.

Той беше категоричен, че още тази седмица трябва да стане ясно как ще се явят Обединените патриоти на предстоящите евроизбори следващата година: „Няма да ги чакам следващите месеци, след което в 12 без 5 някой да извърти някакъв номер“.

Утре коалиционен съвет при премиера трябва да утвърди окончателно имената: „Трябва да се обсъди дали трябва да се оттегли Манолев. Трябва да се обсъди дали е нужно и дали трябва да се подаваме на всеки един такъв удар от страна на политико-бизнес кръгове. Тогава ставаме заложници.“

Лидерът на „Атака“ допуска, че ако има правителствена криза, която не може да бъде разрешена е възможно да се стигне до предсрочни избори: „Всичко е възможно. Ако всеки ден от някой сайт излиза нещо и се блокира работата на кабинета, може да стигнем до избори.“

Според Волен Сидеров ще бъде от решаващо значение дали премиерът Бойко Борисов ще защити унгарския си колега Виктор Орбан в Съвета на Европа. „Защото за неговото политическо бъдеще ще бъде решаващо. Ако той го разбере това, ще вземе правилното решение. Няма значение, че Полша, Чехия или Словакия също ще защитят Орбан. Важно е как ще се държи България в този момент. Аз вече дадох заявката в парламента. Надявам се да бъде на това ниво, което го изисква историческия момент“, посочи Сидеров.

„Не може да се наказва държава, която се грижи за народа си. Това вече е перверзия на ЕС спрямо Унгария“, завърши Волен Сидеров.

Източник: Епицентър.бг