Сидеров: Злато газим – бедни ходим! Валери Симеонов трябва да провери концесиите!

Вицепремиерът Валери Симеонов трябва да провери концесиите, а не момчетата и момичетата, които танцуват по морето, каза пред репортери лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Той отговори на въпроси на медиите преди да влезе в пленарната зала, където имаше въпрос за „златната“ концесия към вицепремиера.

Сидеров питаше какви концесионни такси плаща фирма „Дънди“, концесионер на находищата в Челопеч.

Симеонов отговори, цитирайки членове и алинеи, че за концесиите отговаря не той, а друг вицепремиер – Томислав Дончев.

„Правомощията, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, са делегирани на министъра на енергетиката. Дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Въпросите, свързани с подземните богатства, в това число злато, златодобив и други метали, са регламентирани със Закона за подземните богатства. Този закон е специален по отношение на Закона за концесиите, а аз председателствам Координационния съвет по концесии на основание чл. 38 ал. 3 от Закона за концесиите“, каза Симеонов. И така прехвърли топката към Томислав Дончев.

„Не съм удовлетворен! Вие сте тук, значи приехте въпроса. А аз очаквах след 18 години най-после да установим какво получава държавата от тази фирма. Държавата може да прекрати концесията, ако интересът й е накърнен“, посочи от трибуната Сидеров. Той припомни, че концесионният договор е сключен по времето на Иван Костов като министър-председател – през 1999 г.

„Симеонов е отсроко в политиката, а отговаря за 1250 концесии на брой.

565 са за природни богатства. Челопеч е най-голямото находище за добив на злато в Европа. 180 тона злато са изнесени от началото на концесията досега. Това са 18 – 20 милиарда. Хоп, няма ги! Тази фирма – „Дънди“, не се е занимавала с добиви досега“, каза Сидеров преди да влезе в пленарната зала.

И продължи: „Затова ще обърна внимание на Симеонов, ако иска заедно – да правим проверки. Но не да гоним момчета и момичета, а да видим концесиите. България е богата – злато газим, бедни ходим. През цялото време това съм искал, не съм искал да се караме.“

А що се отнася до вчерашните скандали в Обединени патриоти, Сидеров каза – бях джентълмен, но трябва да знаеш кога да спреш да си джентълмен.

Смятам, че Валентин Касабов не е подходящо да стои в ПГ на „Обединени патриоти“, каза още Сидеров. Вчера депутатът от НФСБ го атакува физически в стаята на парламентарната група. „Чакам групата да се събере и да реши какво да прави с Касабов. Не искам да се налагам, да съм аз този, който да каже да се съберат. Нека те решат по съвест“, продължи лидерът на „Атака“. „Това е човек, който не може да работи в отбор. Може да питате за това всички колеги, включително и тези от НФСБ, които са изразявали недоволство от неговото поведение“, каза още Волен Сидеров. „Касабов се държи невъздържано, не се притеснява да обижда“, каза още той.

Медиите са „обречени на глад“, ако ние сме скучни, не си разменяме остри реплики и не търсим отговори помежду си, каза още за вчерашните стълкновения в групата на патриотите Сидеров. След тях се наложи премиерът Борисов спешно да събира управляващата коалиция, за да потуши „огъня“.

„Виждам това, което се случва между мен и Валери Симеонов, във всички студиа. Задавам въпроса на главните редактори, редакторите, водещите – ами ако нямаше такива спречквания с какво щяха да се хранят медиите“, продължи Сидеров, който сам има дългогодишна журналистическа кариера. „С Валери Симеонов си разменяхме нападки, защото не уточнявахме нещата в разговори. Нямаше Коалиционен съвет дълго време. Вчера на срещата в МС се разбрахме, че всичко, което влиза в парламента, ще се обсъжда на Коалиционен съвет във формата на съгласие от всички. Тоест, ако някой има реструкции, законът отива в чекмеджето, коригира се и се редактира, докато всички се съгласим“, разясни той.

Източник: Епицентър.бг