Симеонов към българите в чужбина: Който иска да гласува, да хваща самолета и да идва в България

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение“.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на „Нова телевизия“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод гласуването на българи в чужбина.

По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила в последния момент. Промените, които президентът лансира за гласуването по пощата, не гарантират изискванията за тайна на вота”. Това заяви лидерът пред Нова телевизия на НФСБ Валери Симеонов.

„У нас няма никаква практика за това. В САЩ и в други държави е разрешено, но то не е толкова просто. Това трябва да се каже на хората”, коментира Симеонов.

„Гласуването по пощата не е просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. За да се направи това, държавата трябва да знае адреса ти”, коментира той.

По думите му няма абсолютно никакво време за организирането на такова гласуване, нито практика, нито нормативна база. „Времето е прекалено малко и това прави гласуването по пощата екзотична мярка“, смята Валери Симеонов.

„Тази идея, както и предложението за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, имат една цел – да се удовлетворят исканията на хората, които протестираха на улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си подлаган на критика“, посочи лидерът на НФСБ.

Източник: Petel.bg