Симеонов пак скандализира, предложи на депутатка от БСП 20 400 лв., за да роди три деца

Няма пряка връзка между сумата, която се определя за дете и раждаемостта.

На г-жа Желева, лично аз, понеже съм леко случаен в политиката, собственик съм на няколко фирми от 1992 г. успешни, поемам сериозен ангажимент 20 400 лв.

Ще ви ги дам за три поредни раждания на деца. Хайде да видим за колко време ще усвоите тези пари? Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по време на дебатите по предложенията на БСП за семейните помощи за деца, предаде агенция „Фокус“. Симеонов подчерта, че проблемите с демографията не се решава с подхвърляне на суми в бюджета.

Според него тези мерки имат за цел популизъм и са опит за саботиране на бюджета.

„Не виждам нищо лошо в това вицепремиер да стане народен представител, за какъвто е избран от своите избиратели. Нищо срамно. Стигам до извода, че като че ли изпитвате някакви комплекси. Не е добре да се захващате с една тема, спонтанно, епизодично и повърхностно. Въпросът, свързан с раждаемостта и демографията е много сериозен, дълбок. Единственото рационално, което чух в изказванията от ваша страна до момента беше, че сте съгласни да се създаде група за обсъждане на този въпрос“, обърна се вицепремиерът Валери Симеонов към БСП.

Валери Симеонов не може да изкара една седмица, без да направи някакво скандално изказване, репликира го заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по повод предложението му към Виолета Желева.

„Имам чувството, че няма да сте вие, ако не хвърлите някакво противоречиво и скандално изказване. Как не ви беше срам да направите това предложение към който и да е колега народен представител. Защо точно избрахте колежката? Защо точно 20 000 лв. Задавате ли си въпроса какво направихте с това предложение? Не, нали и не го разбирате даже. Г-н Симеонов, проблемът на вашето управление е, че всичко във вашите глави е пари, власт и постове“, коментира още Свиленски.

По думите му хората искат да видят, че държавата подкрепя младите хора и борбата с демографската криза. „Вие всичко ви е пари в главите, без значение каква е сумата“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Свиленски поясни, че Симеонов раздава подигравателно пари от трибуната.

Народният представител от БСП Георги Гьков също коментира предложението на Валери Симеонов към Виолета Желева. „Ако може да го предложите на повече български жени, сигурно ще има кои да се възползват от него. Иначе индивидуално не върви. За други неща става като че ли намек“, каза депутатът от БСП.

Помощите са първата стъпка за решаване на демографските проблеми. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева в отговор на депутата от „Обединени патриоти“, че демография не се оправя с материални стимули. „Ще се съглася с две от нещата. Първо, че съм млада. Да, така е и второ, че тази наша мярка не е единствена и че само чрез нея няма да се реши демографският проблем“, каза Желева на Валери Симеонов във връзка със семейните помощи за деца.

„Друго от казаното от вас няма да коментирам. Мисля, че е излишно. Хората извън този парламент са чували вашите изявления, затова няма да ги коментирам“, посочи Желева във връзка със съветите на Симеонов да чете повече и да се съветва с колегата си Дора Янкова.

Ако всичко ми беше пари в главата, нямаше да си оставя бизнеса и да съм тук, за да се опитам да направя нещо, каза Валери Симеонов в дуплика към Георги Свиленски.

„Г-н Свиленски, ако всичко ми беше пари в главата, нямаше да съм тук. Оставил съм си бизнеса, оставил съм си фирмите, за да дойда тук, за да се опитам да направя нещо. Само че това за пари, власт и постове, го чувам за втори път на трибуната от представител на вашата партия. Предното такова изказване не съм го забравил. Беше пак по повод на някаква дискусия, беше от председателя на вашата парламентарна група. Грозно, гадно, ние не мислим като вас. Направете си справка със самия себе си, кое за вас е важно“, заяви още Симеонов.

Парламентът отхвърли предложението на БСП помощта при раждане на второ или трето дете да бъде 6400 лв.. Предложението бе направено от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за следващата година и с него се предлагаше изменение на Закона за семейните помощи за деца.

От БСП предлагаха размерът на еднократната помощ при раждане на живородено второ или трето дете за 2019 г. да бъде в размер на 6400 лв. за всяко дете.

Източник: Епицентър.бг