Симеонов: В коалицията има проблеми, назначенията по места са партизански

Малко след стотния ден от третия кабинет на Бойко Борисов партньорът му в управлението Валери Симеонов разкри не особена приятна картина във властта.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ призна за раздори в управляващата коалиция.

Пред bTV той чистосърдечно си разказа, че скандалите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не са свързани с различия в политиките или визиите за развитие на страната, а с кадрови назначения в министерства и по места.

„Има търкания и проблеми. Разногласията ни са по кадрови въпроси. На ръководни места по места се поставят чисто партийни кадри, назначенията са партизански“, каза с гневен тон Валери Симеонов. Той даде пример с кадър на ГЕРБ от Сандански, който искал да стане шеф на ВиК в Добрич.

„Не можем да продължаваме да назначаваме калинки!“, натърти ядосано Валери Симеонов. Той призна, че ГЕРБ притискат министъра на околната среда и водите Нено Димов да назначава техни кадри в управляваното от него министерство.

От думите му стана ясно, че „Обединени патриоти“ не са доволни от поведението на лидера на ГЕРБ. „Напоследък нямаме диалог с Борисов и коалиционните партньори. От два месеца не сме правили коалиционен съвет. Управлението е общо и отговорността е обща. Поставил съм много сериозно въпроса другата седмица да имаме политически съвет и това трябва да стане понеделник или вторник“, заяви Валери Симеонов.

Той призна, че има много голяма диспропорция в разпределянето на постовете, които не съответтвали на коалиционното споразумение.

„По случая с „Дунарит“ поканих в моя кабинет г-н Гебрев и икономическия министър Емил Караниколов и те изложиха аргументите си. Всичко започна от складираните боеприпаси в Бургас, които са реална опасност. Поискал съм и от единия, и от другия да ми дадат доклад и становище за взаимоотношенията между „Емко“ и „Кинтекс“. Надявам се до дни проблемът да бъде решен“, заяви Симеонов.

Вицепремиерът предупреди директора на ДНСК Милка Гечева да си стяга багажа. „За шефката на ДНСК Милка Гечева – имах информация, че ще бъде уволнена и я споделих във Фейсбук. Тази тема за мен е важна, както и за много други, към настоящия момент тази информация не е потвърдена. Но го приемете като информация в аванс“, заяви той.

Източник: Glasove.com