Симеонов: Защо санирането се извършва на два пъти по-висока цена, отколкото е пазарната му?

Ако президентът ни възложи мандат, ние ще го приемем. Но не сме наивници, наясно сме, че шансът да се направи правителство намалява, каза Валери Симеонов.
Това каза по БНТ съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, ден след като ГЕРБ заявиха, че няма да ги подкрепят.

За нас в ПФ, както и коалиция „Обединени патриоти“, най-важното е изпълнението на дълга. Това налага едно единствено поведение – да бъдат взети всички мерки, за да не се стигне до криза, аргументира се Симеонов, цитиран от „Фокус“.

Ще си изпълним дълга, въпреки че разбираме, че шансовете намаляват много. Но никога не сме заявявали, че правителството ще бъда издигнато само от нас, без да търсим подкрепа, каза още той.

По думите му с ГЕРБ са в много добри отношения, но лошото било, че там политиката се определя еднолично.

Симеонов смята, че промяната в решението на ГЕРБ не е заради предложението за по-високи минимални пенсии. Той припомни, че въпросът за повишаването на пенсиите го има и в програмата за развитие, което не било нищо ново и ГЕРБ го знаели.

„Защо трябва да се извършва саниране? Това е една крещяща несправедливост, едни разходи, които не съответстват на нивото на бедност на нашата държава, коментира съпредседателят на ПФ.

Патриотите предложиха вместо 1 млрд. лева да бъдат насочени в програмата за саниране с тях да се увеличи минималната пенсия на 300 лева. Бяха критикувани, че следващата година ще трябва да се търси друг 1 милиард.

Това ли е популизмът? Хора, които са дали своя живот, за да имаме тази България, която всички в момента употребяваме. Това ли е песен в „хора на лудите“, пита Симеонов в реплика на казаното от премиера в оставка Бойко Борисов, че няма да се подведе по всеобщата лудост.

Какво е санирането? Държавата плаща ли по 12 000 на сем. Стоянови, които вече са си санирали апартаментите? Питал ли е някой защо санирането се извършва на два пъти по-висока цена, отколкото е пазарната му, запита Валери Симеонов.

Той изрази мнение, че президентът се държи най-адекватно и е единственият, който не иска да хвърли държавата в нестабилност.

След следващите избори картината ще бъде същата. Какъв е смисълът от хвърлянето на България в това безвремие?“, попита Симеонов. Той добави, че коалицията „Обединени патриоти“ ще влезе в предизборната кампания с огромно самочувствие. Статистиката показвала, че са вдигнали почти двойно резултатите си./Дир.бг