Синдикатите готвят протести в цялата страна заради ниските заплати

В понеделник стачните комитети на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се събират, за да обсъдят нагласите на работещите за протести в страната.

По данни на двата синдиката всеки втори работник е готов да протестира, ако заплатите не се увеличат през следващата година, предаде БНР.

Напрежението расте и заради неизплатени заплати и искането на бизнеса да отпадне добавката за прослужено време, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„13 процента увеличение на разходите за персонал, средно 920 милиона. Тази безсмислена игра с класа за прослужено време трябва да спре. Колкото по-рано спре и публично излезе властта още веднъж да каже, че това, което иска бизнесът иска, няма да стане. Тези няколко неща биха успокоили хората“, категоричен е Пламен Димитров.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов допълни, че бизнесът има голяма вина за покачването на напрежението.

„Ще ходим някъде, първо, да минем през прозорците на тези, дето се опитват да драснат клечката, пък после да иде при царщината, но този път тези, които драскат клечката, няма да останат безнаказани и няма да гледат сеир отстрани. Нищо чудно целият гняв да се стовари единствено върху тях, но хората трудно излизат по улиците, но после и трудно се прибират“, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Източник: Епицентър.бг