Синдикатите свикват национален протест за достойни доходи

КНСБ свиква днес национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права.

Очаква се в София, където ще се проведе демонстрацията, да дойдат работници от цялата страната.

Шествието ще тръгне от пл. „Свети Александър Невски” по маршрута ул. „Оборище”, ул. „Георги С. Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет.

Пред Министерския съвет синдикатите ще изложат исканията си, които са пет: ежегодно повишаване доходите от трудови възнаграждения с минимум 100 лв.; начална работна заплата за висшисти, които работят по специалността от 700 лв.; да не се експериментира с допълнителните трудови възнаграждения и в частност с това за „Трудов стаж и професионален опит“; да спре агресията от работодателските организации за отнемане на права и постигнати социални придобивки за работниците и служителите; да се възстанови необлагаемият минимум, равен на минималната работна заплата и се диференцира ставката за облагане с ДОД.
Мотото на протеста е „Работеща България иска по-високи заплати“.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира пред БТВ, че не вижда смисъл в протеста. „Не виждам особен смисъл в техния протест, но това им е работата, иначе държавата каквото е могла да свърши, го е свършила. Бюджетът е отражение на икономиката. Бюджетът не прави реформи, те се правят от други закони и от министрите“, каза той.

Протестът е организиран от КНСБ и в него няма да участват представителите на другия национално представен синдикат – КТ „Подкрепа“.

Източник: Епицентър.бг