Скандал! Англия предоставила свръхсекретен доклад за случая „Скрипал“, но България – в непълен обем

Скандал!

АНГЛИЯ ПРЕДОСТАВИЛА СВРЪХСЕКРЕТЕН
ДОКЛАД ЗА СЛУЧАЯ СКРИПАЛ

**** Държавите от НАТО били запознати с данните в него, но България – в непълен обем

**** Партньорските служби притиснали София с разкрития и затова от немай-къде вчера правителството и премиерът привикаха за консултации посланика ни в Москва

„Даунинг стрийт“ 10 официално бил предоставил на натовските си съюзници, ръководствата на НАТО и ЕС голям доклад за нервнопаралитичната отрова, разследването и данни за случая „Скрипал“, за да се стигне до прогонването на руски дипломати, съобщиха световните медии.

Информацията в редица отношения била изключителна, много секретна и от типа, споделяна досега единствено със САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия (без САЩ останалите формално се водят под патрона на английската корона)
Това се правило за първи път от Втората световна война насам.

–––––––––––––––––––
По проверена от два независими източника моя информация, четивото е било много сериозно редактирано – за българските адресати.
–––––––––––––––––––

Защо!
Заради опасност от изтичане на свръхсекретна информация за начините на работа и вътрешна организация на английските специални служби, техните агентурни мрежи и специализираните антитерористични центрове.
Ясно е, че опасенията от това са адресирани към най-високите етажи на политическите и държавни ръководства, понеже докладът е бил предназначен единствено за тях.

Ще отбележа, че от онзи ден у нас са висши представители на партньорските служби.
Те запознават президента, премиера, членове на правителството и шефовете на нашите служби (Държавната агенция за разузнаване и ДАНС) с част от тази свръхсекретна информация – операции на руските секретни служби на наша територия и лобизма на представители на родните елити за Москва.

(бел.: това е и причината шефовете на разузнаването и на ДАНС – Драгомир Димитров и Димитър Георгиев, ангажирани в срещите, да изпратят заместниците си на изслушване от парламентарната временна комисия за сделката за ЧЕЗ, която вчера заседаваше)

Под натиска на фактите и страхувайки се от разкрития правителството и премиерът избраха вариантът да привика за консултации у нас посланика ни в Москва.
Другата алтернатива е огромен национален и международен скандал.

Григор Лилов, Фейсбук