Скандал: Шефът на БХК Красимир Кънев твърди, че е нормално транссексуални да осиновяват деца, адвокат Сираков громи безумията му

Първо разрешение транссексуален и партньорката му да осиновят дете издаде български съд.

Адвокати обаче имат съмнение, че осиновяването се е случило по незаконен начин.

Според тях става въпрос за умишлени действия от лобистка организация, имащи за цел да се осигури пробив в българското законодателство за прокарването на така наречения „трети пол”.

В ефира на „Часът на Милен Цветов“ се изказа председателят БХК Красимир Кънев:

„Не съм виждал никакъв документ. Случаят не ми е много ясен. Ако човекът е станал от друг пол и се е омъжил или оженил, това си е едно нормално хетеросексуално семейство и няма проблем. Това, че някога е бил от друг пол ли? Принципно българското законодателство не забранява дори и на хомосексуални двойки и хора да осиновяват деца, тъй като от 13 години действа закон за защита от дискриминация. Там се казва, че никой не може да бъде дискриминиран заради определени негови принципи. Ако съдията не е решил това дело по този начин, този човек 100% е сигурно, че ще си спечели делото в Европейския съд за правата на човека. Такива дела има много“, каза той.

На неговото мнение се противопостави адвокатът Антон Сираков –

„Двамата души според Българския семеен кодекс могат да осиновят дете само, ако са съпрузи. Те пък могат да са такива само, ако са мъж и жена. Значи въпросът е дали можем да смятаме Иван за Иванка и дали може да разбираме подобни създания като нормални човешки същества. Да оставим настрана, че те нямат репродуктивна способност. Въпросът е, ако имат дете, как ще го възпитават?“, каза той.

„Според българското законодателство и сам човек може да осинови дете. Не е необходимо той да бъде женен. Не знам какви са фактите при конкретния случай. Аз казвам, че има принципна забрана, когато се упражняват определени права, да се прави разлика и да се отказва на един човек да ги упражнява въз основа на неговата сексуална ориентация“, заяви председателят на БХК.

„Примера с Истанбулската конвенция показа здравите морални устои на българина в неговата масовост. Щом сегашното правителство отстъпи, значи хората са били достатъчно много. Човешкият род се възпроизвежда. Хомосексуалистите не раждат деца, транссексуалните още по-малко. Мъжете, които се откажат да оплождат и жените, които се отказват да раждат доброволно, не трябва да имат деца“, смята адвокат Сираков.

Източник: БЛИЦ