Скандал в Парламента: Патриотите наричат ДПС: Еничари!

Пореден скандал взриви парламента. Обединените патриоти и ДПС влязоха в остри пререкания с обидни реплики, което предизвика председателят на парлеманта Цвета Караянчева да прекъсне заседанието и да даде половин час почивка.

Поводът за скандала стана декларация от страна на лидера на Движението Мустафа Карадайъ: „Държавните институции – президент, председател на НС, премиер да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите“.

Думите му бяха в знак на протест срещу шествието анти-Ньойския договор, което проведоха националистите през уикенда.

„На 26 ноември 2017 г. с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, афишираха напиращия реваншизъм на българските националисти, този път в рамките на исторически реминисценции“, заяви Карадайъ.

Според него това „използване на исторически факти, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на национални граници, което е недопустимо, защото отрича основни принципи на нашия общ европейски дом“.

По думите му такава проява подкопава мира и стабилността у нас, в региона и в Европа. Те не са даденост и за тях трябва да се полагат усилия и всички национално отговорни партии дължим това в името на бъдещите поколения, категорични бяха в декларацията си от ДПС.

Карадайъ напомни, че днешните ни граници са определени от Парижкия мирен договор, подписан след Втората световна война през 1947 г.

Лидерът на ДПС не подмина да разкритикува и партията-мандатоносител за поощряването на националистите и техните действия.

Според Карадайъ лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов говори, че за него е важно да се пази етническият мир, а в същото време се прави, че не забелязва действията на коалиционните си партньори от Обединените патриоти. „Не е нормално едно да се говори, друго да се върши, трето да се мисли, четвърто да се провокира“, завърши Карадайъ.

Не закъсня и отговорът на Патриотите. Дясната ръка на вицепремиера Красимир Каракачанов, Юлиян Ангелов жегна остро лидера на ДПС. „Наближава Коледа, а тогава в ДПС се случват чудеса – докато Ахмед Доган се гордее да е националист, вие отричате“.

Ангелов заяви, че днес се е видяло, как една партия се държи антибългарски, как една партия обслужва интересите на чужда държава, как една партия отрича, че Ньойският договор е несправедлив за българската държава. „За пореден път доказахте, че сте антибългарска партия, вие от ДПС“, поясни Ангелов.

Той припомни, че Ньойският мирен договор оставя стотици хиляди бълагари извън пределите на България. „Не трябва една държава да бъде наказвана и да бъдат отрязани от нея територии, населени с етнически българи.“, каза той и подчерта, че това не трябва да се повтаря.

Ангелов стигна и по-далеч, като се обърна към депутите от ДПС с „еничари“, заради недопустимата им декларация.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев официално поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да прослуша аудиозаписа, когато председателят на Движението Мустафа Карадайъ прочете декларация от името на партията си – срещу „прояви на реваншизъм“ и участието на „официални лица“ от коалицията „Обединени патриоти“ в подготвката на мероприятието, по-точно на ВМРО.

Според Цонев, по време на четенето е имало обидни подвиквания по адрес на Карадайъ – затова той иска от Караянчева да прослуша записа и да наложи наказания на съответните народни представители.
Цонев не пожела да конкретизира в изказването какви точно са обидните думи, но в крайна сметка визира Юлиан Ангелов като техен автор.

Цонев призова председателят на парламента да вземе незабавни мерки, за отстраняването на депутата от ВМРО от зала.

Караянчева припомни на Цонев, че е реагирала адекватно, като е направила забележка на Ангелов и даде 30 минути почивка, за да се успокоят страстите.

Източник: Епицентър.бг