Скандален инцидент в болница Петрич! Приемат цигани с предимство, а българите препращат в частен кабинет!

Имат ли право здравно осигурените етнически българи да получават свободен достъп до медицински услуги и на какъв принцип се приемат пациенти в болниците, етнически, социален, хуманитарен, от страх или по спешност…?

В скандална и необяснима ситуация в петричката болница попадна Виолета Терзиева, от село Марикостиново. В понеделник Виолета потърсила личния си лекар, защото се чувствала зле.

Според джипито тя се нуждаела от сериозно лечение, тъй като състоянието и не било добро, имала чревно вирусна инфекция, съпътствана с повръщане, диария и силно изтощение и дехидратация.

Личният лекар на Виолета я препратил спешно в Инфекциозно отделение. Когато обаче пристигнала тук, в приемния блок на болницата за регистрация, служителят и казал, че най-вероятно няма да бъде приета, тъй като има много пациенти. И докато и обяснявал колко е претъпкано, дошла циганка, която била незабавно настанена в същото препълнено отделение без обяснения. Ето какво разказа Виолета:

„Изпратиха ме да разговарям с д-р Праматарова, която е лекар в инфекциозно отделение. Тя директно ми заяви: „Престанете вече, за щяло искате да бъдете настанена за лечение, идете на частно да ви сложат система. „На мен ми стана изключително обидно, защото не съм от хората, който се оплакват. Здравноосигурена съм и смятам, че когато ми се налага трябва да ми бъде обърнато внимание. Аз разбирам, че имат много пациенти и влизам в положение. Обиди ме начинът по-който ми бе заявено, че няма да ме приемат.

Какво значи „за щяло и за нещяло“, нима нямам право да бъда лекувана. По думите на лекарката това разбрах аз. Каза ми също, че до ден- два, ако не се почувствам по- добре в къщи и не ми отшумят симптомите щели да ме приемат. Това означава ли, че трябва да съм в толкова безпомощно състояние, че някой да ми обърне внимание, да се прибера вкъщи и да чакам…. Имам чувството, че при мен нещо е объркано, или здравната ни система е изцяло объркана. Как е възможно, не разбирам. И пак казвам, здравно осигурена съм….

А се оказва, че ромите са с предимство. След мен в приемния блок също имаше жена от ромски произход и тя бе приета. Останах с впечатлението, че персоналът в болницата, включително и лекарите ги е страх от ромите.

Аз не съм от хората, който обичат да се оплакват и рядко прибягвам до услугите на лекарите. Предишният ми престой в болница е преди доста години и то за операция. “ После ромите били дискриминирани, е дали е така?! – завърши разказа си Виолета видимо огорчена от отношението към нея…

Източник: IBTnews.bg/Struma.сом