СКАНДАЛНО! Коранът влезе в учебниците за 6 клас и призовава: Мъжете да бият жените и да режат главите на н…еверниците

Урок за възникаването на исляма в учебник по история за шести клас разбуни духовете.

В него са дадени примери от Корана, в които се призовава мъжете да бият непокорните жени и да се режат главите главите на неверниците, които не плащат джизие.

По темата в сутрешния блок на БТВ спориха доц. Александър Николов, историк в СУ „Св. Климент Охридски“ и един от авторите на спорния учебник, проф. Христо Матанов, историк от СУ и заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. „Няма как да цензурираме Корана. Тези неща ги пише там“, защити се доц. Николов. „В нашата страна съжителстват няколко религии. Целта ни е да се сравнят трите основни религии. В християнството, в исляма и в юдаизма жената седи по-ниско в обществото. И в трите свещенни книги на религиите това е ясно записано. Учебникът не е за самостоятелно четене от учениците. Има учител, има книга за учителя. Учителят трябва да обясни, че в много ислямски страни мъжете не бият жените си и не са многоженци. Една такава страна е Турция примерно. Учителят трябва да обясни, че става въпрос за едни различни времена“, даде пример историкът.

„Във всички учебници, в които се изучава исляма, има цитати от Корана. Наистина не можем да цензурираме нито Библията, нито Корана“, обяви проф. Матанов, който също е автор на учебник по история. „Имаше твърдения, че децата няма да разберат урока за джихад. това означава, че темата не е добре разработена и представена от учителя. Джихад не означава непременно рязане на глави“, категоричен беше професорът..

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в час, когато се изучават тези уроци“, разкри Бирали Мюмюн. „След тези часове се усеща едно по-различно отношение към децата мюсюлмани. Наричат ги джихадисти, ислямисти и тн. Тези уроци не са подходящи. Тезите в тях са изкарани от контекста. Държавата трябва да се намеси и да има стандартизация на уроците за религия“, категоричен беше заместник-главният мюфтия.

„Децата християни също могат да се почувстват засеганти, когато се стигне до урока за инквизицията. Тогава те могат да бъдат наричани инквизитори. Децата трябва да раберат, че говорим за 7-и век, когато е възникнал исляма. Тогава времената и нравите са били други. Кокото и да не ни харесват тези цитати те са от извора, а не са някаква интерпретация“, отговори му проф. Матанов.

Източник: novini.bg. 7dnisofia.bg