Скандално! Шеф на болницата в Червен бряг си купи нова кола за сметка на задлъжнялото болнично заведение

Публикуваме разследване на Христо Гешов за скандал с лек служебен автомобил на болницата в Червен бряг от неговия Фейсбук профил.

Ето и и самото разследване без редакторска намеса:

СКАНДАЛНО ! ШЕФ НА БОЛНИЦАТА В ЧЕРВЕН БРЯГ СИ КУПИ НОВА КОЛА ЗА СМЕТКА НА ЗАДЛЪЖНЯЛОТО БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ ???

На 28.08. 2017 година Община Червен бряг подписва договор за управление на МБАЛ Червен бряг с д-р Никодим Нинов – педиатър от гр. Плевен и зам. Председател на структурата на БСП гр. Плевен.

Близо месец след това за технически организатор е назначен бившият шеф на полицията в града – Цвятко Цветков, чиято сестра Наталия Цветкова заема общинска служба в общинска администрация.

До назначаването на д-р Нинов за Управител на МБАЛ Червен бряг се стига, след като д-р Костадинов подаде оставка – няколко месеца след като групата на ГОР (общинските съветници на Кмета Вълов) обсъждат „скандалния“ договор на тогавашния шеф на лечебното заведение, а именно неговото възнаграждение или иначе казано – 2541,00 лева (300 % от отчетната средна месечна брутна работна заплата в заведението, която е 843,00 лева).

Интересен е и новия договор на новия Управител на дружеството, според който „Управителят има право да ползва лек служебен автомобил при изпълнение на задълженията си, с включено и служебно гориво“. Към тогавашния момент обаче МБАЛ Червен бряг не са разполагали със служебни автомобили.

На общинската сесия, провела се на 30.10.2017 година, според финансовия доклад болницата в Червен бряг има задължения на стойност 526 463, 00 лева, а д-р Нинов иска разрешение да изтегли нов заем и съответно го получава .
А само няколко дни след това болничният шеф получава и 4 000 лева от Община Червен бряг за заплащане на първоначална вноска на лек автомобил „Шкода рапид 2017 г. „, която болницата плюс натрупаните си задължения ще плаща 5 години.

Потърсих д-р Нинов за отговор на въпроса – нужно ли е при задлъжняла болница да се правят подобни покупки и така ли се справя със задълженията на болницата, като се трупат нови ? Според него (д-р Нинов) лекият автомобил му е необходим, защото той пътувал ежедневно от Плевен, а неговия личен автомобил харчел 10 на 100 бензин, а и договорът му с общината го позволявало.

Тук остават няколко неизвестни :

1. в МБАЛ Червен бряг има лекари и медицински персонал, които също не са от Червен бряг и пътуват ежедневно – за тях болницата ще закупи ли лек автомобил – при това чисто нов за малко над 23 000 лева ? И тези, които хем, че си плащат горивото за да стигнат на работа за собствена сметка, хем взимат в пъти по – ниска заплата от тази на шефа си -решат да напуснат, ще има ли нужда от шеф при все това с нов автомобил ? !

2. Как новият шеф Нинов успя да убеди общинските съветници на ГОР и по – конкретно Петко Петков, да му гласуват същата заплата, която януари месец 2017 същия той казваше, че е „неморална“ и при все това да добавят и автомобил с гориво?

3. А как г-н Вълов е „преглътнал“ морала, като непрекъснато парадира, че не използва служебен автомобил, а личния си, а тук даже не само, че дава правото да се ползва такъв разход, но и както потвърди д-р Нинов, с даването на първоначалната вноска от 4 000 лева поощрява подобно разхищение или странна стратегия за борба с финансовите трудности.

И така на практика до като МБАЛ Червен бряг дължи стотици хиляди левове, Спешна помощ Червен бряг има две линейки в окаяно състояние, медицински персонал с нищожни заплати, то началството може да се радва на „служебен превоз с безплатно гориво“ добра заплата за Червен бряг и лек мандат – тригодишен . А през това време си спомням как някой казваше да се събират капачки за закупуване на кувьоз, който струва малко над 6 хил. лева или 2 заплати и половина на шефа Нинов или няколко нови такива уреда на мястото на новата „Шкода Рапид“. Защото не е редно тези, които нямат да са първи в даряването, а тези, които се издържат на гърба на тези първите само да взимат !

И за финал – Управителя на МБАЛ Луковит е от Червен бряг, няма такава администрация като нашата, няма технически организатор, секретар и нов служебен автмобил, но пътува с личен ! А МБАЛ Луковит, според справка в Община Луковит няма 1 стотинка задлъжение, но там явно дишат друг въздух.

Христо Гешов, Фейсбук

СКАНДАЛНО ! ШЕФ НА БОЛНИЦАТА В ЧЕРВЕН БРЯГ СИ КУПИ НОВА КОЛА ЗА СМЕТКА НА ЗАДЛЪЖНЯЛОТО БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ ???На 28.08….

Публикувахте от Христо Гешов в Понеделник, 20 ноември 2017 г.

>