Скандалът ЧЕЗ – с нова афера: Фискалният и валутен резерв ще платят на Гинчето да си купи компанията!

Скандалът ЧЕЗ – с нова афера:

ФИСКАЛНИЯТ И ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ ЩЕ ПЛАТЯТ НА ГИНЧЕТО ДА СИ КУПИ КОМПАНИЯТА!

Както вече ви информирах, идеята за държавно участие при покупката на нашенската ЧЕЗ пропадна, защото това изисква откриване на нова процедура по продажбата, в която не се знае какво ще стане. Иначе другите кандидати ще осъдят чешката ЧЕЗ за огромни суми заради нарушаване на правилата.

Информирах ви, че заради международният скандал зейна огромна дупка от над 100-170 млн. евро в механизмите за трансфер на парите като заплащане по сделката поради отказа на редица банки да участват в схемата. Спешните напъни да се намерят нови фин. институции пропаднаха – дори перачите в Лондонското Сити са отказали въпреки тлъстите оферти да се включат. Все пак имиджът е по-скъп.

Затова се търси ново решение как да се попълни дупката с парите при Гинчето, за да си вземе нашенската ЧЕЗ.
Родната мизерна банкова система няма как да извади повече пари от вече осигурените от нея за сделката (65 млн. евро от държавната Българска банка за развитие, 180 млн. евро от Уникредит, 80 млн. евро от Първа инвестиционна, 20 млн. от ОББ).

Днес (бел.ред.,-вчера) се реши за целта да се използва държавният фискален резерв и валутният резерв на БНБ, който гарантира Борда. Няма обаче пряко да дадат парите на Гинчето (това е държавна нерегламентирана помощ и ЕК ще спре сделката).

Затова фискалният резерв на държавата и валутният на БНБ ще оформят депозити в банките, които ще се съгласят на участие в тази афера и фактически от тези пари ще се формира кредитният ресурс за Гинчето. Онези, чиято фасада е тя, няма да вложат дори лев собствени средства в сделката.

Изброените по-нагоре суми от банките ще бъдат завишени, Уникредит ще оформя нов синдикиран заем, а за успеха на операцията властта навива за участие и финансови институции като Сити, Райфайзен, ДСК, Алианц.

Както е известно, кредитите (които ще надвишат сумата от 400 млн. евро) ще се гарантират с бъдещи приходи и 50 000 (петдесет хиляди) лева капитал на Гинкиновото дружество.

Зад гърба им истинският гарант ше бъдат депозитите на Валутния борд и фискалният резерв на държавата.

Когато бизнесът на Гинчето в закупената нашенска ЧЕЗ изгърми (както е планирано по замисъла), държавата и БНБ ще платят софрата на онези, прикрили се зад великата „бизнесменка-мултимилионерка.”

Е, виждал съм всякаква наглост през тези години на прехода, но въпреки това не ми се вярваше, че 18 години след старта му по толкова безпардонен мутренски и циничен начин ще се граби.

Григор Лилов, Фейсбук