Скандалът с Гинчето и ЧЕЗ се разраства: В Чехия вече започват въпросите

Скандалът Гинчето и ЧЕЗ

В ЧЕХИЯ ВЕЧЕ ЗАПОЧВАТ ВЪПРОСИТЕ

*** И опират и до България – как се (цитат)„самоорганизира продажба чрез доверен човек”.

Сбъдна се коментарът ми преди четири дни:

„Заради международния натиск чешкият премиер заигра срещу сделката – тя може да задраска во веки веков кариерата му. Тя може да задраска и тази на един ненашенски президент…“

Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се обяви твърдо против продажбата на българското поделение на компанията на „Инерком България“ и заяви, че ще иска обяснения от Борда.

Той направи това в интервю за вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш – „Лидове новини“.

Според него ЧЕЗ не може да се замесва в продажба на активи, чрез която биха се легализирали мръсни пари, още повече ако става въпрос за финансови потоци, свързани с Paradise Papers (световните разкрития) Той обръща внимание, че сделката може да подлежи на сакнционен режим поради руският произход на финансирането.

„Изглежда, че „Инерком България“ твърде бързо хвърли кърпата, след като Бойко Борисов поиска българската държава да влезе в сделката. Защо – може само да се спекулира.”

Шнобр направи неприкрит намек за случващото се, ьявно заплашвайки, че ако се нажоли, ще има нови разкрития.

Как „Инерком България“ ще прави бизнес в държава, чийто премиер говори как ЧЕЗ си самоорганизира продажба и изкупуване на активи чрез „доверен човек“.

Шнорб посочва, че през януари ръководството на ЧЕЗ първо спряло внезапно всякакви преговори за продажба на българския бизнес, а неочаквано по-късно излязла новината за договора с „Инерком България и пита „защо”.

Чехът се спира и на арбитража между България и ЧЕЗ:

– Именно този арбитраж може да е първопричината за всичко, защото накрая може да се окаже, че обезщетенията по делото може да са по-големи, отколкото е цената, която сега се плаща за българския бизнес на ЧЕЗ.

В интервюто не е пропуснат факта, че проруски настроеният президент Милош Земан покровителства главния изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Григор Лилов, Фейсбук