Слави Трифонов: Народните представители знаят, че рано или късно техните избиратели ще се събудят

Днес е ден за размисъл за българските избиратели.

А за партиите в Парламента, получаващи държавна субсидия от 13,23 лв. на получен действителен глас, ден за размисъл беше вторник, ден за размисъл беше сряда, ден за размисъл беше четвъртък, ден за размисъл беше петък, ден за размисъл е и събота.

Няколко дни тия партии мислеха, мислеха и накрая нищо не измислиха. Пълно мълчание за незаконно прибраните от тях 6 милиона и половина лева партийни субсидии само за 2018 г. Нещата даже стават все по-зле. В публикацията ми от 21 май предположих, че партийните субсидии са завишавани над определения размер още от 2002 г. насам. Точно това показват изчисленията на в.“Труд“ от днес. Мълчанието на партиите по това скандално разкритие всъщност е още едно доказателство, че те са получавали незаконно десетки милиони левове от нашите пари.

Трябва обаче да отбележим, че по темата „Партийни субсидии“ мълчат и всички депутати от настоящото Народно събрание. При такъв скандал, най-висшият орган на властта в България – Парламентът, трябва незабавно да попита финансовия министър защо не е спазен законът и защо са раздадени повече пари на партиите. И този министър трябва да бъде задължен да отговори в Народното събрание. Както повелява Конституцията.

Да не говорим, че досега позиция по скандала с партийните субсидии трябваше да имат както депутатите в Правната комисия, така и депутатите в Бюджетната комисия. А също и депутатите от опозицията, в лицето на БСП, ДПС и „Воля – българските родолюбци“.

Ще кажете: „Колко са наивен, Слави. Много ясно, че нищо няма да направят. Та, нали всички депутати са част от партиите, които нагло са се облагодетелствали. Нали всички са в кюпа, как ще се киснат сами?“

Да. Класически „Параграф 22“. Но пък колко е полезно. Сега ще разберем кое стои на върха за българските народни представители – личният финансов интерес на депутатите и партиите или интересът на суверена, принципите на парламентарната република и демократичните ценности?

Всъщност – не, не съм наивен, защото народните представители знаят добре, че хората, които са ги избрали, може да са много търпеливи, но рано или късно ще се събудят. Ето, затова и очаквам народните представители да осъществят контрол върху това как изпълнителната власт е отпуснала 6,5 милиона лева повече на партиите през 2018 г. Очаквам народните представители да се заинтересуват и как Сметната палата е осъществявала пряко контрола върху субсидиите на партиите. Щото тая Сметна палата я избират те – народните представители.

Не, не съм наивен, че очаквам това от народните представители. И то, от тия народни представители, които през 2018 г. са получили, забележете – също над 6 милиона лева към заплатите си, за т.нар. „представителни“. Над 6 милиона за секретарки, за поддържане на офиси, за хора, които да им пишат законите, както и за дарения, по думите на самите депутати. Само че голямата част от тия 6 милиона отиват – къде? В касите на парламентарните групи. Всъщност, като гледам какъв е контролът, нищо чудно голяма част от тия 6 милиона лева да отиват при онези над 6,5 милиона. При спестените.

Така че, уважаеми сънародници, честит ден за размисъл.

Слави Трифонов, Фейсбук