Слави Трифонов за Христо Иванов: Чакай бе, като какъв предлагаш имена за кабинета?

„В продължение на над 20 години всеки ден съм бил по телевизията и сега се наслаждавам на възможността да не присъствам толкова в публичното пространство.

Мога да си върша работата и без да давам интервюта и да обикалям по студиата.

Това ми е изключително неприятно. Слухове за мен е имало, откакто съм в публичното пространство. Повечето от тях са неприятни, не знам защо хората ги харесват.”

Това заявява лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов във видео, качено в социалните мрежи, на което отговаря на актуални въпроси. Задава ги неговият заместник в партията и лидер на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според Трифонов „ходенето по телевизиите“ изисква огромни усилия. Шоуменът отново цитира Марк Твен и посочва, че „слуховете за него са силно преувеличени“. Семейството на депутата и тв водещ всеки ден поддържа връзка с него и не обръща внимание на слуховете, казва още той.

Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост.

„Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост. Той е един изключително достоен човек с много качества. Когато решихме да подходим чисто практично към визията на един кабинет, решихме да се свържем с хора, които имат сериозен опит. Василев има сериозен опит, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че той е много кадърен и много морален човек. Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет“, сподели Трифонов.

Лидерът на ИТН е бил изненадан от публичната реакция на обявения от него кабинет.

„Някои хора, визирам Христо Иванов и „Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало ДПС, Николай Василев също е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ. На въпросът защо мисли така, той не можа да ми отговори. В крайна сметка се създаде една ситуация, по-скоро напрежение, от този ход, че ще правим правителство на малцинството. Оттеглихме го, защото се създаде впечатление, че има връзка с нещо старо, нещо, което не е достатъчно почтено. Няма проблем, има и други хора, които имат необходимите качества да поемат този пост, както стана ясно”, обясни още Трифонов.

Според него от „Демократична България” искат постове, въпреки, че твърдят обратното. Той е на мнение, че на партията се отделя повече от необходимото внимание.

„Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора. От своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия.

От ДБ – те искат постове, въпреки че твърдят обратното.

„Аз знам какво искат от ДБ – те искат постове, въпреки че твърдят обратното. Реално те искат постове. Сега твърдят, че Пламен Николов нямал опит, а преди, че Николай Василев бил с много опит и старо лице. Ако искат, да подкрепят правителството. Христо Иванов си слага по-голяма тежест от тази, която му е отредил суверена. Превръщаме ги в по-важни, отколкото са. Всеки ще си носи отговорността след време“, категоричен бе Слави.

„Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш?

Развален телефон

Аз му се обадих и му казах: „Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам. Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам.

Аз му се обадих и му казах, да ми звънне, ако има някакви идеи. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга концепция”, разказа Трифонов.

Излязоха ли факти за Асен Василев и Кирил Петков? Излязоха.

„Аз не чувам общите мотиви, които имаме с ДБ. Чувам само глупости. Излязоха ли факти за Асен Василев и Кирил Петков? Излязоха. Те уж не искаха да редят кабинет и изведнъж излиза Христо Иванов и чете декларация в парламента и предлага тези за министри. Какъв си ти, че да предлагаш? Като какъв предлагаш? Четвърта сила сила си. Отиваш на избори, печелиш ги и тогава предлагаш.

Твърденията за Петър Илиев са пълни глупости.

„Всичко за Петър Илиев бяха слухове. Реалността е нещо друго. Твърденията за Петър Илиев са пълни глупости. Ние правим това, което смятаме за най-добро. Никой не може да ни повлияе освен хората. Нито медии, нито Христо Иванов може да ни повлияят за дадено решение. Кога го направиха Петър Илиев премиер, кога го оттеглих. Някой да даде доказателство, че съм издигнал Петър Илиев за премиер. Всичко останало е слухове, които слушаме 30 години“, каза още Слави Трифонов.

Асен Василев няма да е министър, защото е много ляв

„Аз продължавам да не се смятам за политик и не водя политически разговори. Това е причината никой да не може да ми извива ръцете. Нови избори не са проблем. Това е най-нормалният демократичен подход. Виждаме, че не можем да се разберем. Ние сме първи на изборите и идва някой и ни казва – Асен Василев трябва да е министър на финансите. Чакай, как така? Идва и той и казва – аз ще съм министър на финансите. Не, няма да си, защото си ми много ляв и около теб има съмнителни факти. Как така ще ни казва някой този ще е министър? Кой е умен и красив? Това е субективно.

Ние не сме симпатични на никого.

Според Трифонов в момента „всички са срещу всички“, а от „Има такъв народ“ не са симпатични на никого. Защо това се е случило, Трифонов няма отговор.

На първо място всеки трябва да е отговорен пред суверена и едва тогава да са политически партии. Ние ще предложим правителство и те могат да го подкрепят или да не го подкрепят. Това си е тяхно решение“, повтори лидерът на ИТН.

Журналистите виновни

По време на интервюто с Тошко Йорданов Трифонов обвини журналистите и националните медии в това, че в по време на управлението на Бойко Борисов те са отразявали единствено неговите действия. Според него в момента е настъпил хаос.

„Властта не е самоцел за нас, не е на всяка цена. Тя е средство, не са дяволи, които са цел за мен и хората около мен. Няма външен натиск. Това са слухове, които обикалят около нас и около мен. Те са просто слухове, на реалността и на гравитацията не им пука за слухове. Ние правим това, което сме решили, и не се влияем от никого, освен от тези, които са ни пратили в този парламент. Те са единствените, които биха могли да повлияят на някое наше решение. Нито медии, нито Христо Иванов. Винаги е било така”, подчерта Трифонов и добави, че изборите не са проблем, а естествен ход.

„Цялата тази гнус все още не ме демотивира. Даже ме мотивира. Няма спирка“, завърши Слави Трифонов.

Източник: Епицентър.бг